Начало BG Открития Находки от Средновековието в Калиакра, за които светът ще ни завиди

Находки от Средновековието в Калиакра, за които светът ще ни завиди

от LittleBG
0 Коментар

Калиакра

Находки от Средновековието в Калиакра, за които светът ще ни завиди – така можем да определим археологичесите разкопки, които се провеждат в археологическия резерват Калиакра.

За втора поредна година археологическите проучвания се провеждат от Националния археологически институт с музей към БАН и Националния исторически музей (НИМ).

Ръководители на разкопките са Елена Василева от секция по Средновековна археология на НАИМ–БАН и Филип Петрунов, уредник в отдел „Археология“ на НИМ.

По време на археологическите разкопки на крепостта Калиакра са проучени няколко жилищни помещения от периода на Средновековието (ХІV в.). Продължи разкриването на антична сграда с изцяло проучено едно помещение, вероятно предназначено за склад.

Сградата, респективно и помещението, се датират в VІ в.

На финален етап от проучването е и средновековният некропол, разположен до първата укрепителна линия на крепостта. Той се датира в ХІV в., а през тази година от него са регистрирани 15 гроба. По-голяма част от гробовете са на деца.

В почти всички съоръжения бяха открити гробни дарове – обеци, копчета, токи за колани. В един от гробовете (на възрастен индивид) бяха открити 20 медни копчета с позлата.

Интересно е да се отбележи, че в някои от ямите има останки от дърво, което е използвано за ограждане на ямите и/или за ковчези. Находките от проучванията са предмети от бита – ножове, точила, ключове, фрагменти от стъклени съдове, както и накити.

Калиакра

Монетният материал е предимно от ІV до VІ в. – повечето от времето на император Юстин ІІ. Има и такива от средата на ХІV в. (Баязид І), както и татарски монети и екзагии (теглилки за мерене на монети).

Интерес представлява откритата златна монета на императорите Андроник ІІ и Михаил ІХ, сечена между 1305-1320 г. Теглото й е 3,00 гр., като е редуцирана (орязана) по т.нар. Варненски стандарт, а реалното й тегло е 4,03 гр.

Златни монети на Калиакра излизат много рядко, а това е ново доказателство за значимостта на деспотата на Добротица в средата на XIV век.

Калиакра

0 Коментар
0

Подобни публикации

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност