Ето с този меч българите са убивали вражеските коне

БНТ

БНТ

Съвсем нови находки от Перперикон – това са кръстчета, сребърни и бронзови накити. Показва ги архиологът проф. Николай Овчаров.

“Става дума за оригинален тракийски меч от пр. н.е., дълъг 1.45 м. – т. нар. “ронфея”.  Археологът обясни, че мечът не е много тежък – около 1.5-2 кг. и е нещо като самурайските мечове.

Той е характерен само за траките и за никого друг от региона – с дълга дръжка и много тънко острие за пробождани и прерязване.

С такива мечове при бой са прерязвали сухожилията на вражеските коне. Изработени са от желязо и в България са открити още 12 такива находки.

В реда на шегата, за българите, за които в османски документ пишело, че са непобедими, защото пият ракия, професорът отговори, че документът е бил фалшив, но дистилационни апарати за ракия са намирани често – още от 12-13 век.

Но в онова време нашите предци са били повече винари, отбеляза Николай Овчаров в ефира на БНТ.

В средата на археологическия сезон на Перперикон, археолозите попадат на дългочакания централен площад на скалния град. А заедно с него и на много находки, сред които 4 рядко срещани за Родопите сребърни монети на цар Иван Александър, три пръстена от Римската и Средновековна епоха и уникален тракийски меч Ромфея.

Новите находки вече са изложени в Перперикон и могат да бъдат видени от туристите. Като напомняме, че целият Западен сектор на Перперикон е напълно направен и отворен за посещения.

2 коментара

  1. :) 05/09/2015
  2. Gosho 31/03/2017

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.