Тракийското злато от Свещари отива в Лондон

Интернет

Интернет

Тракийското злато от Свещари ще бъде показано пред публика в Лондон. Съкровищата от древността, изровени от земята край Исперих, където преди векове е процъфтявала държавата на гетите, ще бъдат изложени във вид на фотоси в галерия „София“ на Българския културен институт в британската столица.

30 фотоплатна на артефакти, открити от 2012 година досега от експедициите на професор Диана Геергова в археологиическияя резерват „Сборяново“ ще покажат на посетителите най-ценната част от находките. Автор на фотосите е журналистът от Исперих Драгомир Богомилов. Изложбата е посветена на празника на българската култура 24 май. Откриването е насрочено за 26 този месец и на него ще присъства и посланикът на България в Обединеното кралство Константин Димитров.

Сбирката от фотоси на Драго Богомилов е уникална, защото той е единственият документалист, запечатал на лента автентичните миигове на откривателство по време на археологическите експедиции, съобщават организаторите. Това е второто експониране на фотосите със златото от Свещари в чужбина. Първата изложба със снимки на тракийските съкровища, открити от проф. Гергова край Исперих, бе представена в Москва през зимата на 2013 година.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.