Българското сирене – сред 18-те най-забележителни в Европа

telegraph

telegraph
За изкуството на доброто сирене, как се прави то, къде може да опитате едни от най-хубавите сирена в свята – материал на тази тема е публикуван в британското издание Telegraph. В него попадаме и ние – с българското сирене. То е поставено в класация 18-те най-забележителни европейски сирена.

В статията „Около Европа в 18 сирена“ можете да усетите вкуса на сиренето. Ще разберете къде в Европа можете да намерите „най-добрите сирена от монашеското трошливо сирене Caerphilly, баварското синьо и българското зелено“.

България е класирана в своеобразната кулинарна класация със зеленото сирене от Черни Вит. Сиренето Черни Вит е българско сирене, което се произвежда единствено в района на село Черни Вит, община Тетевен. То е разновидност на бялото саламурено сирене.

Черни Вит е едно от трите плесенни сирена в Европа и единственото такова на Балканския полуостров. То е меко, покрито е с плесенна коричка, която има характерен зелен цвят, а понякога има и зелени жилки в самото сирене.

Сиренето Черни Вит се нарежда в класацията на най-добрите европейски сирена, заедно с австрийското Alp-Bergkäse, белгийското Fromage de Herve, хърватското Paški Sir, английското Blue Vinny, френското Valençay, немското bavarian Blue, гръцкото Фета, ирландското Milleens, италианското Parmigiano Reggiano, нидерландското Beemster, норвежкото Geitost, португалското São Jorge, шотландското Isle of Mull, испанското Queso de la Serena, шведското Almnäs Tegel, швейцарското Emmentaler i уелското Caerphily.
Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.