BG фермери съветват: Ето как да разберете дали динята е узряла

диня

BG фермери съветват: Ето как да разберете дали динята е узряла?
В тази статия ще ви споделим няколко бързи съвета от опитните фермери, които ще ви помогнат да изберете най-добрата диня в живота си!

Виждате ли голямото жълто петно на снимката?

dinja

То е познато като мястото, където динята зрее, докато все още е свързана към почвата. Това място на узрялата диня винаги е добре оцветено в жълто или дори оранжево. Ако е бяло, то плодът не е узрял.

bee-stings

Тези мрежоподобни кафяви линии по динята означават, че пчелите са докоснали опрашващите части на цветчетата на все още младите дини многократно, а колкото повече е опрашването, толкова по-сладка е динята. Затова, въпреки, че не придават перфектния външен вид на плода, тези петна са знак, че той е сладък.

Дините се делят на момчета и момичета

dinja2

Много хора не знаят, че фермерите делят дините по пол. Например, „момчетата“ са по-големи разбира се и имат продълговата форма. Те са и по-воднисти на вкус.

„Момичетата“ дини имат по-закръглена форма и са по-сладки.

Обърнете внимание на размера на динята

Най-добре е да изберете нито най-голямата, нито най-малката диня от купчината.
Изберете средно голям плод. Каквато и диня да изберете, важно е да знаете, че тя трябва да се усеща по-тежка за размера си ако искате да е добре узряла.

Инспектирайте опашката на динята

night-fruits-watermelon

По-изсушената на външен вид опашка показва, че динята е узряла, пише blog.liebherr.com. Ако опашката е зелена, това вероятно означава, че е откъсната прекалено рано и няма да е узряла.

И добрия стар трик, който повечето от нас познаваме – почукването върху динята.

При почукване върху кората, една добра диня ще издаде кух звук. Ако плодът не е узрял почукването ще издаде „тъп“ звук.

Доста лесно може да познаете добрата диня, нали?

Сега вече може да разчитате, че когато отидете днес до магазина или на пазара за диня ще си изберете най-сладката от всички: най-доброто разхлаждане за лятото.
диня

 

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.