Начало Made in BG Легендите за Пижо и Пенда

Легендите за Пижо и Пенда

0 Коментар

1 март в България празнуват всички. Посрещаме с мартеници Баба Марта. Закичваме се с Пижо и Пенда. Но знаем ли откъде идват красивите фигурки в бяло и червено?

Пижо и Пенда

Легенди за Пижо и Пенда

Bлюбeнитe млaдoжeнци

Мартеницата е символ на настъпващата пролет, на зараждащия се живот, а там, където има живот, има и любов. Според фолклорната легенда Пижо и Пенда били двама влюбени – най-свидните моми и момък на селото. Пижо бил напет левент с червени буди, скромен, научен на труд и винаги готов да помогне на някого.

Пенда пък била най-хубавата невеста с кожа, бяла като мляко и коси, черни като катран. Пижо се влюбил от пръв поглед в нея, а Пенда отвърнала на чувствата му. Двамата вдигнали сватба за чудо и приказ, с гости от цялата околия, а хората толкова им се зарадвали, че ги увековечили във фигурките на червен момък и бяла мома, свързани помежду си.

Тракийските Пижо и Пенда

Според тракийската митология Пижо и Пенда всъщност са бог Март и богиняа Белона – закрилниците на тракийските войници. Преди много, много години досами небесата, на върха на планината Хемус управлявал бога на промяната Март. Той бил властелинът на пролетта, той вдъхвал нов живот на заспалата от дългия зимен сън земя, той разпуквал пролетните пъпки, от него започвало раззеленяването на природата и пробуждането на всяка твар.
Но боговете също попадат в плен на любовта – в полите на Хемус планина Марто зърнал богинята Белона и мигом се влюбил. Любовта им била толкова силна и епична, че се разнасяла от уста на уста, от век на век и била обезсмъртена в традицията да си връзваме мартенички. Според легендата 1 март, освен с настъпването на пролетта, се свързвало и с времето, когато мъжете отивали на война. За да ги закрилят боговете на войната Марто и Белона, жените на воините завързвали за китките и глезените им сплетени червени и бели конци с мъниста.

Лeгeндaтa зa бpaтчeтo и cecтpичeтo Πижo и Πeндa

Имало едно време преди много лета нейде в родопите един мъж и една жена!
Те много искали да си имат дете, но някак си все не ставало!
Един ден, към края на лятото, когато мъжът събирал посевите, покрай дома им минала една старица. Прегърбена, мръсна, зловеща. Тя се подпряла на портата и почукала. Жената отворила, в първия момент се стреснала, но поканила старицата! Нагостила я, напоила я и тогава старицата промълвила с дрезгав и леко страховит глас!
– Виждам в очите ти дъще, нещастна си! Нямаш челяд! Какво ли не си опитвала…
Мога да ти помогна…
– Да… Да… да… Какво трябва да направя? Бих направила всичко… отвърнала жената
– Ще ти дам тази торбичка, сложи я под леглото и когато полумесеца се напълни, се усамоти с мъжът ти
Жената не могла да повярва
– Дъще! – каза старицата – Ти ще родиш близнаци Момиче бяло като сняг и момче румено червено! Наречи ги Пижо и Пенда!
Жената била онемяла, само кимала с глава, толкова години не са имали деца а сега дори близнаци…
Старата дама продължила:
– Когато навършат 16 години аз ще дойда и ще отведа Пенда с мен!
Жената изобщо не чувала вече старицата, тя била изпаднала в еуфория а и като гледала старицата едва ли тя би доживяла толкоз че да отведе момичето. Съгласила се. Взела торбичката приготвила на старицата храна и вода за из път и я изпратила по живо по здраво.
Мъжът се върнал вечерта капнал от умора, жена му сложила масата и докато вечеряли тя споделила със съпруга си тайната! Спестила му само това че на шестнадесетия рожден ден старицата ще дойде да вземе момичето!
Когато луната изпълнила цялото си величие, съпрузите изпълнили заръката на старицата!
Изминали много слънца и девет пълни луни…
Станало така както предрекла старата жена…
Една Мартенска сутрин се родили две прекрасни деца момиче и момче… Нарекли ги Пенда и Пижо, както било предречено!
Пижо имал алено червени бузки и растял голям юнак!
Пенда била снежно бяла красавица, най-красива в цяло село!
Двамата били неразделни, Пижо винаги помагал на сестра си и много я обичал!
Пенда била първа в учението, тя също обичала брат си много!
Пижо винаги защитавал сестра си, заклел и се че никога няма да позволи на някои да я нарани!
Така годините си минавали, Майката на Пижо и Пенда дори забравила за обещанието дадено на старицата. Цялото семейство били много щастливи!
Така безгрижно отминали 16 лета! Била люта, много студена и дълга зима! Всички очаквали с нетърпение пролетта!
Ден преди да навършат 16 години, докато Пижо се връщал от гората за дърва видял един търговец и от него купил кутийка с чудни сини маниста за подарък на Пенда! Трагнал си, но по едно време се обърнал, търговеца бил изчезнал в мъглата…..
На сутринта Пижо станал рано да подготви подаръка си за своята любима сестра и да я изненада!
Тя се била облякла в най-бялата си рокля, била като сияйно слънце и много се зарадвала на този герлянд от сини маниста, който и подарил Пижо, и побързала да си го сложи на врата!
В този момент на портата се появила старицата, когато майката я видяла краката и се подкосили. Старицата идвала да вземе Пенда!
Жената извикала
– Не, не не мога да ти я дам! Върви си! Пенда скрий се! – и блъснала старицата
Старицата вдигнала ръка… в този момент излезли Пижо и Пенда и видяли как старата жена превръща майка им в едно голямо вишнево дърво!
Пижо се затичал, но в този момент чул как сестра му се строполила на земята, старицата била отнела живота и…
Тогава Пижо тръгнал след старицата умолявайки я
– Моля те върни поне сестра ми! Моля те… За нея бих дал живота си
Но старицата не спирала… Пижо не се отказвал. Бил решен да я следва дори на края на света… въпреки че Пижо изпитвал страх от старицата, тя не била на себе си, в един момент се смеела, в друг плачела, може би за стореното от нея, после пак се смеела, бесувала, плачела и пак се смеела… но Пижо продължавал да я умолява и да я следва…
След известно време старицата склонила и казала
– Ти Пижо наистина обичаш много сестра си, ще направя така че да сте живи заедно, завинаги и всички да се прекланят пред братскo-сестринката ви обич, но трябжа с крувта си да обгърнеш тялото на своята сестра
Пижо се върнал, целунал сестра си за последно, пложил я до вишневото дърво/ тяхната майка/ и с последния си дъх прегърнал сестра си…
В този момент на покрива на къщата им кацнал прекрасен щъркел…
Привечер, когато бащата се върнал от работа видял едно високо стройно напъпило вишнево дърво, на комина на къщата гнездеше двойка щъркели. Когато бащата отворил портата на първия клон на вишневото дърво висели вързани за клона вплетени, пресукани бели и червени конци а по средата едно синьо манисто…

0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност