Български студенти направиха Пижо и Пенда анимационни
Фолклорните герои Пижо и Пенда оживяха в триизмерна компютърна анимация. С нея български студенти искат да представят на света българските традиции, както и да впечатлят бъдещи работодатели от филмовата индустрия.

Според една легенда Пижо и Пенда живели много отдавна по нашите земи. Тя била най-красивата мома, а той – напет и прочут с трудолюбието си. Щом Пижо видял Пенда, веднага се влюбил в нея.

Пижо и Пенда за първи път са триизмерни анимационни герои във филма „Червено и бяло“. Негови автори са Никол Николова и Йоанна Иванова. Двете завършват компютърна анимация във Великобритания и мечтаят да работят в професионалното кино.

“Идеята ни беше да създадем проект, който пряко ще докосне всеки българин и същевременно ще покаже една интересна, различна, и не толкова позната на света традиция и култура”, разказва Никол пред бТВ.

Легендата твърди, че Пижо и Пенда се оженили. В чест на тяхната силна любов хората направили бели и червени фигурки от конци, с които се закичвали при настъпването на пролетта. По визуализирането на историята Никол и Йоанна работили 7 месеца. И получили високи оценки не само от преподавателите си.

„Това се прие много добре от чужденците, което пък на нас ни даде голямо удовлетворение и мотивация да работим занапред”, категорична е Йоанна.
×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.