Защо българският домат е най-вкусен на света?

доматОт българските домати по-хубави няма никъде другаде на света. Тази констатация може да се чуе от всеки българин. Но също така и от всеки, опитал поне веднъж в живота си родния зеленчук.

Но каква е тайната на вкуса на българския домат?

“Основно на микроклимата – съотношението на ниски и високи температури в рамките на денонощието е оптимално, както и средната влажност на въздуха”, твърди Пламен Сапунджиев, собственик на 120 дка оранжерии.

Най-хубавите домати ставали в по-южните райони – Сандански, Кресна, Хасково, Първомай. Но и в останалите части на страната се добивала добра продукция, защото цялата територия на България попада в един климатичен пояс и разликата между север и юг не е голяма.
По различен начин стояли нещата например в Гърция, която по площ е сравнима с България, но на юг към Атина бил съвсем друг климат в сравнение с Драма. При съседите заради големите жеги доматите “прегаряли” и били със зелени пръстени в горната част.

домат
“Наскоро бях на изложение в Швеция. Там французи реагираха, че никъде по света не са яли домати като нашите, а страната им е голям производител”, коментира и Мариана Милтенова от съюза на градинарите.

Според нея вкусът на българските домати се дължи на комплекс от фактори и характеристики – слънце, почви, начин на отглеждане, сортове. За съжаление, производството у нас било сринато, в миналото доматите били 40 пъти повече.

Немски експерти още преди II световна война били категорични, че земята в България може да храни 25 млн. души население.

доматСега е апогеят на българските домати, отглеждани на открито. Юнските дъждове бяха на път да съсипят реколтата, но слънчевият юли и август спряха най-големия бич – картофената мана. А топлото време спомогна плодовете да узреят хубаво и да добият така изразения сладко-кисел вкус. В него се крие магията на българския домат, която го прави неповторим.

По качества той превъзхожда гръцките, турските и дори италианските си събратя. Комшиите ни могат само да мечтаят за нашите едри сортове от типа на розовия домат.

“Освен типичния вкус той е с месеста консистенция и нежна кожица. Има добър външен вид, висока биологична стойност и антиоксидантен ефект. Наличието на ликопен, бета-каротен и витамин С го превръща в истински боец срещу рака”, казва пред в. „24 часа“ доц. Даниела Ганева от института по зеленчукови култури “Марица” в Пловдив.

Тя е създателката на уникалния сорт “Розово сърце”, чиито семена бяха пуснати тази пролет. Доц. Ганева с гордост показа своите “рожби”.

Нейните розови сърца са едри, вкусни, сладки и всеки от тях тежи над 500 грама.
домат
×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.