Ето какво ще учат българчетата зад граница тази година

училища

училища

Учители в неделните училища в чужбина са участвали в създаването на учебните програми за българчета зад граница за предстоящата учебна година.
Обучението на учениците в 292 български неделни училища в чужбина, които постъпват в I и в V клас през учебната 2016/2017 година, ще става по адаптирани учебни програми по български език и литература, по история и цивилизации и по география и икономика. Това съобщават от Министерството на образованието и науката (МОН).

При адаптирането на програмите за първи път експерти на МОН привлякоха учители, които преподават в неделни училища в чужбина и дадоха становище какво е най-удачно да се преподава.

За първи път българчетата в чужбина ще се обучават по адаптирани учебни програми по история и цивилизации и география и икономика в частта им, отнасяща се до историята и географията на България.

Адаптираните програми са разработени в съответствие държавния образователен стандарт за общообразователната подготовка и изискванията за резултатите от обучението по учебните предмети български език и литература, история и цивилизации и география и икономика.

Учебните програми са адаптирани така, че обучението по тях да осигури усвояването на българския книжовен език, българската литература, историческото и географско познание за българските земи в условията на чужда езикова среда.

Изучаването на български език и литература, история и цивилизации и география и икономика в тези училища ще помогне за приобщаването  на децата на наши сънародници в чужбина към българската култура и утвърждаване на българската идентичност като част от европейската идентичност.
Заради това, че все пак става дума за обучение в неделни училища, са предвидени по-малък брой часове за прилагане на адаптирания вариант на учебните програми.

Годишният брой за изучаване на учебния предмет български език и литература в I клас е 108 часа, а в V клас е 102 часа.

Годишният брой за изучаване на учебните предмети история и цивилизации и география и икономика в V клас е по 34 часа.

LittleBG

LittleBG

Училищата в чужбина, които са подпомагани финансово от МОН и ще работят по тези програми, функционират на територията на различни континенти и държави:

  1. Австралия и Океания – Австралия и Нова Зеландия – 3 училища;
  2. Азия – Израел, Китай, Кувейт, Обединени Арабски Емирства – 4 училища;
  3. Африка – Египет, Мароко, Република Южна Африка – 3 училища;
  4. Европа – Австрия, Албания, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Македония, Молдова, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Руска федерация, Сърбия, Турция, Украйна, Унгария, Франция, Финландия, Чешка република, Швейцария, Швеция – 232 училища;
  5. Северна Америка – Канада, САЩ – 49 училища;
  6. Южна Америка – Бразилия – 1 училище.
×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.