Начало Малка България Не може да бъде: 15 млн. по целия свят знаят български език

Не може да бъде: 15 млн. по целия свят знаят български език

0 Коментар

български
„Около 15 млн. души говорят български. 7 млн. от тях говорят български език, още 3 млн. души са в границите на българския езиков континуум – Мизия, Тракия и Македония, а останалите 5 млн. са българската миграция по свето. Това обяви в ефира на бТВ доц. Анна Кочева от Института по български език към БАН, който е изготвил карта на българския език по света.

Доц. Кочева припомни, че българската миграция са разселва по различно време. Към САЩ например има четири мигрантски вълни – в началото на 20 в., след септемврийското въстание от 1923 г., след 1944 г. и последната е след 1989 г. и тя продължава.

В щата Илинойс от 2005 г. българският език е официален за администрацията, защото в този щат, в които се намира Чикаго, има много български мигранти.

„Езикът има поколенчески характер – при първото поколение той се държи много здраво, при второто поколение е в отстъпление и при третото се превръща в семеен спомен, за съжаление”, каза още езиковедът. Тя допълни, че при смесени бракове много по-вероятно е децата да говорят български, ако майката е българска.

Едно от новите места по света, населено с българи, е Испания. По последни данни там има около 300 хил. нашенци и то предимно от родопски села. Те ще съхранят родопския диалект, смята доц. Кочева.

0 Коментар
0

Подобни публикации

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност