Начало Малка България Българско училище в Чикаго подготвя млади програмисти

Българско училище в Чикаго подготвя млади програмисти

от LittleBG
2 коментара
интернет

интернет

Българинът Джон Атанасов даде на света компютъра. На негово име в Америка е кръстено българско училище.

Училището „Джон Атанасов” в Чикаго вече подготвя млади програмисти. Чрез сформираните групи за извънкласна творческа дейност най-малките правят първи крачки  към огромната територия на компютърния свят.

Наскоро се създаде още едно увлекателно за „Джон-Атанасовските възпитаници” кътче на ученолюбие в компютърното пространство, което владее – освен основната база в известния чикагски „Oakton Community College”, така и новите учебни зали  в Palatine  и във филиала в  Guerin College Preparatory High School – River Grove.

Сега към вече популярните учебни школи и практични занимания, водени от именити професионалисти,  като Математическата школа на Василка Ангелова; Фолклорната студия на Ирина Гочева с неудържимия детски състав „Хорце”.

Художничката Кина Бъговска с нейното Майсторското ателие за млади таланти; Шах-клубът на шахмайстора  Ангел Яначков, се прибавя и селекцията от бъдещи програмисти, които ще се подготвят от младия, но с богат личен опит програмист Ивайло Налбантов.

Той е бил преподавател  в специална база за обучение  по програмиране и образователни компютърни игри за ученици от  района на Чикаго. От тази учебна година е  и в българско училище „Джон Атанасов”.

Ивайло Налбантов обучава децата със специална програма, която ще реализира в „Джон Атанасов”, тя е насочена към най-свежите покорители на безкрайния, като Вселената, компютърен свят. Той ще ги учи и направлява първите им крачки.

Опитът му показва, че за младите най-ефективното обучение по сложната материя минава през игрите. Учил е много деца от пети до осми клас в американското училище в Оак Парк. В „Джон Атанасов” ще работи в съботния ден от 11.20 до 13.20, но при необходимост, графиците имат и скрити резерви да се променят.

Децата ще работят на персонален компютър, а Ивайло ще им показва какво трябва де се прави на голям екран и ще обхожда за подкрепа и кураж трепкащите в залата монитори…

Възпитаниците сами ще създават своите герои в компютърната игра, всичко сами ще съчиняват. Те ще могат да създават звуков фон и дори да монтират музика – своя или на Шопен и Вивалди, както и да озвучават игрите на български или английски език по избор…

Започнали с компютърни игри много от тези първолаци по програмиране ще стигнат след години върхове на тази професия и талант, които не можем сега дори и да си представим…
Образователните, научни, психоукрепващи и спортно-състезателни компютърни игри ще им помогнат в това.

Добре е, че в българските училища на Чикагската ни общност се мисли отрано за повече и различни пътища за професионално развитие и бъдеще на възпитаниците им.

Ако не друго, то със сигурност компютърното торнадо ще продължава да върти съдбата на човечеството по своя воля  и със своята скорост на развитие. Знаем, че поне половината от водещите десет личности  в икономическото съвремие са свързани с компютърната сфера… И програмирането на образователните и други игри е едно стъпало, от което може да се тръгне нагоре.

Миналата година на 52-хилядният стадион Commerzbank-Arena във Франкфурт, Германия се събраха 52 000 зрители, за да наблюдават турнира ESL 1 по Dota 2 с награден фонд от 213 000 долара. Годината остава в историята и с привличането на над 200 000 професионални геймъри, участвали в повече от 1 000 турнира. На международния турнир по Dota 2 само отборът-победител (състоящ се от 5 човека) спечели близо 5 милиона. Общата сума на най-големите 5 турнира през 2014 г. надхвърля 78 милиона. Анализаторите в развитието на компютърните игри  предвиждат, след две години  наградите да са над 150 милиона, след още две – над 500 милиона долара.

С други думи в специализираните софтуерни компании, където се създават все нови и нови игри, ще има постоянна необходимост от добри програмисти.

*Материалът е на Климент Величков, в. „България СЕГА”, Чикаго

Печели пари през свободното време
2 коментара
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност