Начало Новини Най-накрая! САЩ призна българския език за официален

Най-накрая! САЩ призна българския език за официален

от LittleBG
0 Коментар

български език
Най-накрая  – дълго мечтана новина! Българският език е признат за официален в САЩ, съобщава в. „Труд“.

Американският щат Илинойс вече официално си има още един език. Това показва изследване, проведено от Института за български език към БАН („Българският език на ново място по света“).

Това се очаква да направят и други щати, обясни на доц. д-р Ана Кочева от академията, която е автор на карта на българоезичните по света.

В източната част на САЩ учени организират конгреси, на които официалните езици са български и английски. Имаме толкова изследователи там, че могат да си позволят такъв лукс, разказа досегашният ректор на Медицинския университет в София акад. Ваньо Митев.

В Австрия пък българският език е официално признат за матуритетен. Това означава, че в училище може да се държи матура на нашия език.

Родните езиковеди са категорични, че зад граница българският език се разпространява с бързи темпове – не само в изгубени от страната ни територии след Междусъюзническата, Първата и Втората световна война, но в държави от Новия свят, и не само.

Четете още: 7 предимства да говорите български език

Българският жаргон – забавен и неразбираем

10 култови български думички

Печели пари през свободното време
0 Коментар
0

Подобни публикации

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност