Не е за вярване! Милиони са българите в чужбина

българите в чужбина

3,5 милиона – толкова са българите в чужбина. Това показват данните на доклад на националната сигурност, като за първи път правителствен документ посочва брой българи, които са в чужбина. В това число се включват както хора с български паспорти, така и представители на историческата емиграция.

Около 2 милиона са тези, които са български граждани сред живеещите зад граница. Близо 700 хил. души са в държави от ЕС, посочва още правителственият доклад.
Българската държава не успява достатъчно добре да обхване диаспората. Посочва се, че около 20% от българските неделни училища зад граница не са обхванати от програмите на Министерството на образованието и науката, като често това било заради липса на квалифицирани педагогически кадри или нежелание да се кандидатства с проекти.

“Българите с придобито образование и професионален опит в чужбина са своеобразна “втора” България, чийто потенциал все още не е използван докрай”, констатира приетият от Министерския съвет доклад, цитиран от в. „24 часа“. И залага реализираните в чужбина българи да бъдат използвани като посланици и лобисти на страната и да помагат за развитието на бизнес отношенията и за популяризиране на българската култура.

Освен това те са оценени като интелектуален резерв за развитие на високите технологии в България. Стратегическата цел е мотивиране на младите хора да търсят професионална реализация в страната.

×