Българите в Нейпървил се учат на родолюбие

Уроци по родолюбие, в които българчета разбират какво е любов към България и българския род, какви са българските традиции и култура. Този необичаен метод за обучение допълва обучението на децата на българи в чужбина. Това се случва в Новото Българско Училище в Нейпървил, пише в. „България СЕГА”.

Всяка година българите в Нейпървил отбелязват Деня на народните будители.
След завладяващ разказ и фотосесия,  всички се пренасяме в Подбалкана – в живописните Сопот, Калофер и Карлово, по родните места на великите българи,  в къщите-музеи, в битовите стаи , докосваме се до българската култура  от преди 2 века. Учениците представят проектите си за живота на  националните ни герои. Урок по родолюбие, който винаги успява да запали искра във всяко детско сърчице – ако можем да минем по стъпките на героите, ако може да отидем с мама и тате да видим тези чудни станове, пъстри черги, дървени трикраки столчета и калдъръмени дворове в родината на баба и дядо следващото лято!

Ученици, преподаватели и родители от Ново Българско училище в Нейпървил всяка  година отдават своето уважение към един от най-великите българи в нашата история – Васил Левски. Тази година бе проведена викторина с участие на ученици и родители, които показаха жив интерес и солидни знания за неговия живот и дело. 

Камелия Попова, преподавател по история в училището,  организира викторината и представи пред аудитория от родолюбиви българи историческа беседа, в която изложи съвременни хипотези за това дали е предаден Васил Левски.

Беседата завърши с вълнуваща дискусия с участие на всички гости в залата.  Продължение на този цикъл от лекции ще бъде беседата по повод 140 години от Априлското въстание, което Попова ще проведе през месец юни в College of DuPage.

×