Начало Новини В Чикаго вече има паметник на Васил Левски

В Чикаго вече има паметник на Васил Левски

от LittleBG
2 коментара
bg-voice

bg-voice
Десетки българи се събраха пред храма „Св. Иван Рилски“, за да почетат откриването на първия паметник на Апостола на свободата – Васил Левски в Чикаго.

Роден свещеник долетя специално за случая от Лос Анджелис, за да отслужи водосвет на бюста и да се помоли за българския народ.

„Възхитен съм! Така трябва да се прави, защото по този начин българите в чужбина ще запазят българското в себе си“, каза отец Никола, който освети паметника, а всички присъстващи сведоха глави пред лика на Апостола на свободата, цитиран от bg-voice.

На церемонията по откриването на бюста присъстваха представители на мотоклуб „Хайдути“ , „Македонска патриотична организация“ и много българи.

Инициатор и основен дарител за паметника е 61-годишният строител от Ахелой Михаил Томов.
Защо в Чикагозащото има наймного българи, найбългарският град в света е Чикаго. А защо аз? Може би има връзка с моя прапрадядо Петър Аладжата, който е родом от  Габрово и е бил касиер на Комитета, който Левски създава. И е назначен лично от Левски. Даже Евангелието, което е в тамошния комитет, в революционния комитет, е у насТова ме подтикна да го направя„, коментира Томов. Основаната от него фондация „Ние, българите по света“ поверява изработката на паметника на младите скулптори Христо Георгиев от Поморие и Милен Каменов от Враца.

Неотдавна завършената бронзова скулптура бе доставена и монтирана в Чикаго. Томов се зарече да направи паметници и на Христо Ботев, и на светите братя Кирил и Методий.

Сред дарителите на паметника на Васил Левски са футболисти на „Миньор“ (Чикаго).

Играчите събраха 500 долара за каузата.


2 коментара
0

Подобни публикации

2 коментара

Никола Дековски 25/12/2015 - 12:24

Да си ни жив и здрав да осъществиш всички начинания, Милчо.
Много се гордея, че съм ти приятел, както и на фамилия ТОМОВИ – АХЕЛОЙ

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност