Родните плажове, които са опасни и мръсни

littlebg.com Иракли
Три български плажa – плаж „Панорама“ на Златни пясъци, Офицерският плаж във Варна и плажът преди Царево,  са с опасно мръсна вода. Това сочи последният доклад на Европейската агенция по околна среда, цитиран от Нова телевизия.

Сред родните плажове, на които къпането не е препоръчително, според европейската агенция, на юг е този преди Царево, а на север, както и миналата година – Офицерският плаж във Варна.

Офицерският плаж по традиция получава най-ниската оценка, което го прави един от трите най-мръсни плажа в България. В тази непрестижна  класация отново попада и„Панорама” на Златни пясъци.

Другите две ивици в комплекса  – „Ривиера” и „Морско казино”, традиционно получават отлична оценка, каквато а е заслужила и водата на „Кабакум“. Плаж „Панорама“ на Златни пясъци също е посочен като място, на което морската вода има съмнително качество.

В проучването попадат общо 95 плажа у нас. На 69 от тях качеството на водите е „отлично“, на 17 – „добро“, а на 5 – „задоволително“.

„Това, което се изисква от нас като концесионери, ще бъде сторено – пясъкът ще бъде изчистен, ще бъде осигурено медицинско обслужване, водно спасяване, сянка за тези, които искат да събират слънчев тен, но за водата ние за съжаление нищо не можем да направим“, казва Андрей Василев, представител на концесионера на варненския плаж.

На 12 плажа във Варна и близките курорти качеството на водата е „отлично“, а на две ивици къпането не се препоръчва, показват данните в последния доклад на Европейската агенция за околната среда. В проучването, което се прави ежегодно преди началото на всеки летен сезон и има за цел да ориентира туристите, са използвани данни за 2014 г.
Най-замърсени са градските плажове, от които единствено „Бриз Буните” попада сред „отличниците“. Сред тях в предишното изследване бяха още Централният и Южният плаж, но този път качеството на водата там, както и на ивицата в квартал „Аспарухово“, е оценено като „задоволително“.

Според проучването в комплексите Св. Св. Константин и Елена и Слънчев ден всичките пет плажа са изключително чисти. Качеството на водата на „Минерален басейн“ и „Голям плаж“ се е повишило, тъй като в миналогодишния доклад то беше оценено като добро.

На юг от Варна „отличниците“ са „Ветеран“, „Черноморец“, „Паша дере“, „Камчия романтика“ и плажът в Шкорпиловци. С отлично качество е и водата на три от ивиците в град Бяла, където единствено Централният плаж получава добра оценка.
На север от Варна почти всички ивици имат изключително чиста вода. Единствено Централният плаж в Балчик, „Бижурец“ и „Болата“ качеството на водата е определено като добро.

Изследването на Европейската агенция за околната среда обхваща 21 000 крайбрежни и вътрешни места за къпане в целия ЕС, Швейцария и Албания. Попадащите в проучването български плажове са 95. От тях на 69 качеството на водите е „отлично”, на 17 – „добро“, на 5 – „задоволително”, а на 3 е „лошо”.

95 % от местата за къпане в Европейския съюз са отговаряли на минималните стандарти за качество на водата през 2014 г. То е отлично на 83 % от тях, като за България този показател е 73 %.

Всички места за къпане в Кипър, Люксембург и Малта имат отлично качество на водата. След тях се нареждат Гърция (97 %), Хърватия (94 %) и Германия (90 %), а в дъното на класацията по този показател са Албания (36 %) и Румъния (22 %). Най-голям брой места за къпане с лошо качество на водата има в Испания (67), Франция (105) и Италия(107).

В България и Люксембург всички вътрешни места за къпане са оценени като отлични.
×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.