От небето: Девственият плаж Иракли от дрон

wikipedia

wikipedia

Видео, заснето с дрон, стана истински хит. То показа невероятни пейзажи от Синеморец.
„Видеото с гледки от крайбрежието при Синеморец е на фотографа Светлин Маринов. Той описва себе си като човек, обичащ планината и приключенията и с изследователски дух.

В сайта си otnebeto.com  Маринов дава възможност да разгледаме България от необичайна гледна точка – от по-високо.

Сега следва ново видео – този път над девствения плаж Иракли. Музиката е по-спокойна; но пък интересното е, че е писана от човека, заснел и самото видео – Светлин Маринов.

Ето го и видеото:

Иракли е местност (попадаща в защитени зони „Емине“ за опазване на дивите птици и „Емине-Иракли“ за опазване на природните местообитания), намираща се до с. Емона, Община Несебър. Отстои на 9 км от гр. Обзор, на 3 км от Баня и на около 20 км от гр. Бяла. На 51 км южно от град Варна и на около 45 км северно от град Бургас.

В единия край на плажа има бунгала на различни институции, останалото крайбрежие е известно с девствената си природа и чистата околна среда, която не може да се срещне почти никъде по българското крайбрежие на Черно море. Там растат уникални растения, които са вписани в Червената книга на България и са защитени от Закона за биологичното разнообразие.

Тъй като е далеч от големите курорти – Златни пясъци и Слънчев бряг, а и няма никаква инфраструктура, Иракли се посещава предимно от млади хора, които пренебрегват липсата на условия за сметка на общуването с дивата природа. Има много палатки и цели семейства живеят там от юни до септември. Традиционна гледка е да се видят истински произведения на изкуството, създадени с подръчни материали като миди, камъчета и каквото морето дари. Мястото стимулира и към други изразни средства на изкуството като свирене на различни инструменти и фотография.

Празнуването на Джулай морнинг – празник, свързан с посрещането на първи юли, създаден от хипи движението във Варна, е събитие, заради което много хора от различни краища на България, а и от целия свят, посещават и Иракли.

Плажната ивица е дълга повече от 2.6 км. Плажът е чист, не е каменист и се посещава и от нудисти. В най-южната част на плажа се намира пост на Национално движение „Зелени патрули“. Оттам, на юг, до нос Емине се простира защитена територия.

Плажната ивица на Иракли попада в непосредствена близост до едноименната защитена местност „Иракли“, намираща се между с. Емона и нос Емине с площ от 42,30 хектара. Контролира се от Държавно ловно стопанство Несебър, под надзора на Регионалната инспекция по опазване на околната среда в Бургас. Обявена е защитена местност от правителството със Заповед No. РД110 от 06 май 1994 година. Целта е да се опазят типичните крайбрежни хабитати на редки и застрашени растителни видове като пясъчна лилия и млечка, морски ранилист, пясъчна млечка, татарски млечник, морски ветрогон, понтийска ведрица както и множество птици.

Тъй като ЗМ „Иракли“ попада изцяло в държавен горски фонд, съгласно разпоредбите на закона за защитените територии защитената местност се охранява от служители на Държавното ловно стопанство „Несебър“, към ЮГОИЗТОЧНО ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ гр. Сливен, под надзора на Регионална дирекция по горите – Бургас.

Запланувано е в близост до плажната ивица да се строи вилно селище с ресторанти, фитнес, басейни, които заплашват уникалната природа на един от последните девствени български плажове, защитен от Закона за биологичното разнообразие. Според протестиращите строежите са доказано в защитената зона „Емине-Иракли“, където живеят много защитени и редки биологични видове. Според собствениците на земи в района включването му в европейската мрежа Натура 2000 потъпква правата им.
×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.