Маркели – отново достъпна за всички

LittleBG

LittleBG

Най-атрактивната историческа забележителност на Община Карнобат – крепостта Маркели – отново е отворена за посетители след направена реставрация с европейски средства.

Досега достъпът до археологическия обект беше затруден заради липса на асфалтов път до него. За откриването на вече реставрираната крепост беше пресъздадена зрелищната битка между армиите на хан Кардам и на византийския император Константин Шести от юли 792 година.

Повече от 2000 туристи присъстваха на пресъздаването на сражението между двете армии, съобщава БНТ. Битка, която хан Кардам успява да спечели и така превзема крепостта “Маркели” от византийците.

“Реално се оказват повече грешки, направени от византийците. Хан Кардам успява да се възползва от техните грешки, използвайки някой български прийоми, като построяване на войската в две бойни линии, едната от които скрита зад хълмиста местност, която да нанесе решаващ удар. Нещо, което виждаме повече от век примерно при Ахелой по времето на Симеон Велики”, разказва Борис Бедросов.

Във възстановката участваха 80 души от различни бойни школи и конни бази от Шумен, Сливен, Бургас, Пазарджик, Каспичан, Варна. С лъкове, мечове, копия и брадви те показаха техники за защита и нападение.
“В момента ние преиграваме руски наемници във византийската войска и трябва да се построим в стена от щитове и да направим формация клин, която е атакуваща формация – тя във всички средновековни армии съществува, ние трябва да я оттренираме”, обяснява Петър Владов – войвода на наемна дружина “Барадж” – Пазарджик. За да бъде възстановката изпълнена докрай, не бяха забравени и най-малките детайли като готвенето и изхранването на войската.

“Първо храната е било най-важното нещо за войската – да бъде бодра, да бъде нахранена, защото без храна войската няма как да се бие. Ние направихме нещо полево, което е било при прабългарите – месо, което е сварено с различни подправки и това е – войската трябва да бъде нахранена”, коментира Благовест Йорданов – група “Традиция” – Шумен.

За да привличат повече посетители, от община Карнобат възнамеряват всяка година да провеждат възстановката на битката.

Всеки от посетителите имаше възможност да си изкове монета собственоръчно.

Проектът за реставрацията и консервацията на крепостта е възлязъл дотук на три милиона и триста хиляди лева.

“Тук не става дума за пари, а става дума, че не биваше да пропускаме шанса да го направим, защото в следващия програмен период няма да имаме тази възможност това всичко до го свършим”, казва Георги Димитров – кмет на Община Карнобат.

За постигането на този резултат, Община Карнобат преминава през тежки административни процедури – като смяната на
предназначението на земята, например. “Това не е да строиш една обикновена къща – пипаме нещо, което хората са направили векове преди нас и трябваше да го върнем към автентичния му вид”, коментира Георги Димитров – кмет на Община Карнобат.

Досега археолозите са успели да изследват само малка част от отбранителното съоръжение, което в своя разцвет е било разположено на площ от 460 декара. Открити са 12 бойни кули, сложно водоснабдително съоръжение и християнска базилика, която е била изградена върху по-ранен храм и мортириум с тленни останки на светец.

“Легенди разказват, че имало тунел, който свързвал крепостта с един от крайните квартали на град Карнобат, и тунелът е бил висок може би колкото човек да се качи на кон и да мине спокойно по този тунел”, обяснява Петър Куцаров – екскурзовод.

В едно от помещенията на крепостта е намерено и златно съкровище, което може да се види в Карнобатския археологически музей заедно със стенопис с изображение на Свети Георги и част от средновековна мозайка.

Снимки

Karnobat_Img_20150630_111747-1024x768

Karnobat_Img_20150630_112035-1024x768

Karnobat_Img_20150630_112100-1024x768

Karnobat_Img_20150630_112111-1024x768

Karnobat_Img_20150630_112119-1024x768

Karnobat_Img_20150630_112145-1024x768

Karnobat_Img_20150630_112306-1024x768
×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.