Начало BG Открития Знаете ли, че още една българска песен лети в Космоса?

Знаете ли, че още една българска песен лети в Космоса?

от Саня Раева
3 коментара
Интернет

Интернет
Още една наша песен, полетяла в Космоса?

Да, точно така, още една! Песента „Аадия“! Ако се замисляте защо още една и коя е първата, значи проблемът е във вас. Убедени сме, че почти целият свят е чувал за легендарната Валя Балканска и  народната песен „Излел е Дельо Хайдутин“ и ако вие сте от малката част, която не е, то е крайно време да се поправите.

И тъй като това постижение никога няма да изгуби своята значимост, не смятаме, че е излишно да ви го припомним.
Българската народна певица Валя Балканска прослави българското не само по целия свят, но и чак в Космоса. Това се случи още през 1977 г. Песента е причината много чужденци да се поинтересуват за нашата малка, но интересна страна, е „Излел е Дельо Хайдутин“ от Родопската фолклорна област.

Неземната комбинация от българските гайди и великолепния глас на Валя Балканска се оказва изключително въздействаща и прочувствена не само за нашенци. „Излел е Дельо Хайдутин“ е избрана за Златната плоча на Вояджър на американските космически апарати „Вояджър 2″ и „Вояджър 1″ като музикално послание от Земята към далечния Космос.

В случай че не сте я чували, непременно го направете.

А докато я слушате, си представете как неповторимия глас и музика „ехтят“ в необятния Космос. Не ви ли побиват тръпки?
Лазар Каневски и  Стефан Захманов са гайдарите, допринесли за нереалното звучене на песента. Мартин Кейнинг и Етел Райм са инициаторите тази песен да бъде увековечена. Единственият запис е направен в училище в Смолян.

Въпреки неблагоприятната акустична среда, той се оказва предостатъчно сполучлив. До толкова, че напуска Слънчевата система и стига до нови светове.
А коя е другата песен? Тя е на Диана Дафова – още една дъщеря на Малка България, чийто глас стигна до Космоса. Певицата е много популярна в САЩ и Англия, където е изнасяла множество концерти.

От дълги години не живее на територията на страната, но е всеизвестен факт, че тук са корените й. Изпълнителката пише текстове и ги изпълнява на цели 16 езика.

Песента “Аадия” е микс от ортодоксални мелодии и български фолклор. След дългогодишно сътрудничество с НАСА Диана оставя като подарък албума си „Звуци на Земята“ с писмо, в което обяснява какво е посланието на музиката.

Не след дълго получава обратно покана да наблюдава излитането на совалката „Колумбия“ през 1988 г., с която тръгва и песента й. Изпълнителката споделя, че това е едно от най-великите преживявания в живота й и го чувства като дар от съдбата.
3 коментара
0

Подобни публикации

3 коментара

Elena 07/12/2015 - 19:52

Моля, поправета името на певицата Диана ДАФОВА, а не Дафинова.

LittleBg 07/12/2015 - 19:56

Благодаря Ви за поправката :)

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност