Велико Търново за руснаците: Райско кътче

Велико Търново попада сред 10-те райски кътчета на планетата, където можеш евтино да заживееш, според класация на руския сайт AdMe.ru.
„Ако местоработата ви не ви оковава към определено място, можете да отидете навсякъде. По-точно – да изберете място по свой вкус, съгласно климатичните и естетически свои предпочитания“, описва списъка си сайтът и добавя: „в някои краища на света наистина трябва малко, за да се заселите – нужно е най-важното, желание“.

Търново е описан като град, разположен на река в северната част на България, и като едно от най-уютните места на „българската Ривиера“.

„Тя е толкова красива, колкото и френската, но тук една бутилка бира струва 0,80 долара, а населението е едва около 200 хиляди души“, казват авторите на материала, цитирани от „Площад Славейков“.

Старопрестолната столица се отчита и като свидетел на възходите и паденията на поне половин дузина от световните империи. Освен това е отбелязано, че апартамент в града може да се наеме само срещу 200 долара месечно. Разбира се, посочен е и недостатък (макар и единствен) – относително лошата инфраструктура.

В класацията попада и още едно кътче от Балканите – албанският рай Ксамил, определен като „перфектното място за спокоен живот“.

За разлика от съседните Гърция, Италия или Хърватия, в Ксамил всичко е много евтино.

За разлика от съседните Гърция, Италия или Хърватия, в Ксамил всичко е много евтино.

Климатът там е средиземноморски, а местните продукти са зехтин и мандарини. За разлика от съседните Гърция, Италия или Хърватия обаче, всичко е много евтино – бирата е 90 цента, а жилище може да се намери за 100-120 долара месечно.

Чески Крумлов в Чехия е последната европейска дестинация, забелязана от руснаците.

Чески Крумлов е като средновековен замък.
Чески Крумлов е като средновековен замък.

„Това приказно градче е в провинция Бохемия и цялото е като огромен средновековен замък – обяснява се. – Чески Крумлов е редовен домакин на търговски панаири в духа на Възраждането, там се провежда и фестивал на розата. През цялата година вечеря за двама с три блюда струва около 20 долара, а апартамент може да се ангажира срещу 400 долара месечно. Там е и река Вълтава – така че идеално място за рафтинг.“

Остров Аваруа от Нова Зеландия е друго от райските местенца – с тропически плажове, които не отстъпват на Малдивите или Сейшелите, но месечният наем на цяла къща е едва 130 долара.

Туземците в Аваруа не са разглезени от туристите.

Туземците в Аваруа не са разглезени от туристите.
Местните пък са полинезийски туземци, които не са разглезени от туристите. Годишно тук пристигат около 100 хиляди чужденци. За сравнение, в Хавай те са 8 милиона.

Малкият остров Ко Тонсай в Камбоджа също не е изпуснат – и е определен като „рай на джунглата и плажовете“. На него не живее почти никой, с изключение на няколко риболовни семейства, така че намирането на подходящо бунгало би коствало изключително скромна сума.

Ко Тонсай - рай на плажовете и джунглата.
Ко Тонсай – рай на плажовете и джунглата.

Само за 5 долара пък местните рибари ще приготвят директно пред вас вечеря от прясно наловени раци. Морските дарове се търгуват буквално за стотинки – в диапазона 1-2 щатски долара.

А в сърцето на Мексико е силно развитият в културно отношение град Гуанахуато. Отличен апартамент тук може да се намери под наем за 150-200 долара, чаша бира в бар струва под 1 долар, а билетът за кино е около 3.

Рей Бредбъри е писал разказ за Гуанахуато.

Рей Бредбъри е писал разказ за Гуанахуато.

За това място самият Рей Бредбъри е написал разказ, а градът е домакин и на фестивал на изкуствата, наречен на името на Мигел де Сервантес.

В класацията попадат още панамските Бисерни острови, идеални за доброволно изгнание; Гоа в Индия, където можете да се разходите със слон на плажа, да си купите бутилка вино за половин долар и да наемете барака на брега на морето за 120 долара на месец; Хо Кок във Виетнам, където туристите са пренебрежимо малко и е изключително подходящо за спокоен живот.

Последното местенце е Лас Транкас в Чили – един от най-добрите планински склонове в Южна Америка, в Андите. Ските са възможни целогодишно, а жилищата под наем са едва за 300 долара на месец. Единственият проблем е, че в Лас Транкас зимата не свършва – но пък някои я обичат, нали?
×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.