Начало Стара планина 10 водопада, близо до Пловдив

10 водопада, близо до Пловдив

1 Коментар
esteto.bg

Подбрали сме 10 водопада, които са близо до Пловдив. Едни по-близо, други по- далеч, но всеки един от тях си заслужава да бъде посетен. Открийте красотата на природата, и то само на час път с автомобил от града. Избягайте от натовареното си ежедневие и се потопете в спокойствието на Родопите и Стара планина.

Водопадите край Сопот

Сопотски водопад

Сопотски водопад

Единият е на река Левица. Той се намира в покрайнините на града. До него се стига по улицата, тръгваща от входа на „Занаятчийския еснаф“. Улицата върви право нагоре към края на града (към Балкана). Тя свършва непосредствено до паркинга на жилищен блок. Оттам до водопада се стига за около 2-3 минути. Водопадът е много хубав, но през лятото пресъхва. Другият водопад е на река Манастирска. Тя тече покрай Сопотския манастир и района на долната станция на Сопотския лифт. Пътеката върви от лявата страна на реката. След като се достигне съвсем малък каменен параклис, при него тя пресича реката и минава от дясната страна на реката. Малко след това се достига и водопадът. От Сопотския манастир до водопада се стига за около 40-50 минути. Всъщност пътеката, по която се тръгва, е пътеката от Сопот за х. Добрила (жълта маркировка). Преди каменния параклис пътеката завива вляво и започва да катери по склона към планината (няма указателна табела).

Устинският водопад

Устинският водопад

Устинският водопад

Продължаваме с една дестинация в Родопите. Само на 15 километра от Пловдив се намира Устина, а край селцето може да видите 15-метров водопад. В местността има обособени места за отдих и огън, както и малък параклис „Свети Георги“. Изходна точка за пътеката към водопада и параклиса е горната част на село Устина, малко площадче с чешма, което се пада отдясно на преминаващата през селото малка река. Може да попитате местните жители, които ще Ви упътят без проблем. От това място до параклиса и водопада ще стигнете за 20-25 минути по обособена пътека.

Сливовдолско падало

Сливовдолско падало
Отредили сме и място за най-високия водопад в Родопите – „Сливовдолско падало“. Природният феномен се намира малко след Бачково в посока Смолян. Местността на река Сливов дол е много живописна и преди самия водопад туристите може да видят множество каскади и малки водопади. До водопада се стига за около 1 час спокойно ходене по пътека, която се хваща до изхода на третия тунел на пътя Асеновград – Смолян (малко след Бачково). Може да се стигне и по маркирана пътека от хижа Марциганица, която излиза над водопада. Водопадът е най-красив през пролетното пълноводие, след което водата много намалява.

Фотинският водопад

Фотинският водопад

Фотинският водопад

На 76 километра от Пловдив се намира и село Фотиново. От центъра на селото тръгва и пътечка, която ще ви заведе след около час ходене пеша до Фотинските водопади. Следвайте само реката и няма да се загубите. Водопадът се състои от три пада. Първият с 6-7 метра височина, вторият, който е най-висок, е 17-18 метра, и третият е 5-6 метра. Селото се намира на по-малко от 20 километра от Батак. На излизане от Батак в посока Πeщepa се продължава малко повече от 3 ĸилoмeтpa и след това се хваща отбивката вдясно. Има пътна табела. Село Фотиново се намира на 16 километра след тази отбивка.

Загражденски водопади

Загражденски водопади

Загражденски водопади

Село Загражден се намира на 80 километра от Пловдив и е разположено на 1300 м надморска височина на границата между Западните и Източните Родопи. Най-лесно до него се стига по пътя Асеновград-Смолян, като се завива наляво в посока Лъки и Кръстова гора. След това се подминава разклона за Кръстова гора и се стига до с. Белица (там минавате покрай още един водопад – „Гюмбержията“ – гледайте внимателно вдясно, вижда се от пътя). Стига се с. Загражден и там местните вече упътват точно откъде да хванете Загражденска екопътека. Има множество водни падове, като най-големите са двата водопада „Чистилището“ и „Козарника“.

Сувчарското пръскало

Сувчарското пръскало

Сувчарското пръскало

В случай че имате повече време и ви се ходи на по-дълга разходка, може да отидете до Сувчарското пръскало. Водопадът се намира в Стара планина до село Христо Даново и е на 80 километра от Пловдив. Обявен е за природна забележителност, а височината на водния пад е 54 метра. Може да си направите и разходка по туристическата пътека за хижа „Козя стена” и едноименния природен резерват с разклонение към хижа „Ехо”.

Водопадът край село Първенец

Водопадът край село Първенец

Водопадът край село Първенец

Само на 10 километра от Пловдив е и село Първенец. Малко след края на селото по пътя за Храбрино се намира и водопадът на река Първенешка. Място е подходящо за пикник и е едно близко място за бягство от натоварения трафик на Пловдив. Има и няколко заведения, които са скрити между дърветата.

Самодивското пръскало

Не пропускайте да посетите и водопадът Самодивско пръскало, който се намира край Девин и е един от най-красивите и високи водопади в Родопите и България. Височината на водния пад е около 45-50 м, като водата пада почти директно, плъзгайки се по ръбовете на скален рид. Намира се в землището на град Девин в страни от приказната екопътека „Лъката“, а неговите води се вливат в Девинска река. Пътеката за водопада започва зад малка бетонна къщичка и зелени мостчета отдясно на основната екопътека. Следвате пътеката отдясно на потока, защото отляво има друга, която води до местност с останки от стара крепост.

Каньоните на водопадите

Каньоните на водопадите
Няма как да не включим и една уникална екопътека край Смолян. Минавайки през планинския път, може да видите цели 46 водопада. За да стигнете до екопътека „Каньонът на водопадите“, от Смолян трябва да хванете пътя за село Мугла. Стигнете ли до изоставена автобаза, хващате отбивката вдясно и след около стотина метра стигате до малко заведение, където може да се оставят колите. Пътеката е много добре маркирана и е изградена по продължението на каньона в резерват „Сосковчето„. Самото начало на пътеката започва от стар римски мост. Екопътеката се вие през гората, като дървени мостчета я прехвърлят ту отляво, ту отдясно на Еленска река. По пътеката може да се видят около 46 водопада, като по-значителни и големи са 5 от тях. Най-големият – водопадът Орфей – е с пад на водата от 68 м. На няколко места са обособени места за почивка, а също така има изградени няколко панорамни площадки. Най-добре е това място да се посети в началото на лятото, когато реката е по-пълноводна и зеленината е в изобилие. Пътеката прави кръг и се връща в изходната си точка, така че не е необходимо да се връщате по същия път. Изминава се за около 4 часа, спокойно ходене.

Подобни материали:

Филипополис, Пулпудева, Филибе, Пловдив – най-старият град в Европа
Вършец – безплатен чист въздух на килограм
Минералната вода в България – къде коя какво лекува?
Места, където не предполагате, че има минерални извори
Минералните извори в България – колко и какво лекуват?
7 места в България с басейни с топла минерална вода
Най-красивите екопътеки у нас, които трябва задължително да изминете
10 планински хижи, до които ще се доберете лесно и през зимата!
7 зимни курортa в България, които ще ви очароват
10 приказни места, които няма да повярвате, че всъщност са в България!
На пикник край София: ето къде!
Пловдив – най-обичаният град от българите!

armageddonsports.com
1 Коментар
0

Подобни публикации

1 Коментар

Чавдар 07/07/2019 - 09:41

Kak ще се напишете LittleBG e що не Lil BG?
Някак си още по-модерно е!
Пълният WTF е сайта ви Лилчета!
Сори за хейта ама сами си го просите!

Reply

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност