Начало Стара планина Райското пръскало – най високият водопад на Балканите

Райското пръскало – най високият водопад на Балканите

от LittleBG
0 Коментар

 Райско пръскало
Райското пръскало е водопад, който заема живописно красива местност в Централната част на Стара планина в подножието на първенеца на планината – връх Ботев, на територията на национален парк Централен Балкан в природния резерват Джендема.

Височината на този водопад е 124,5 м, а надморската му височина е 1700 м, което автоматично го прави най-високият водопад на Балканския полуостров.

Водопадът дава началото на приток на Бяла река и събира води от снежните преспи, разположени под върха, които образуват река Пръскалска.

В подножието на водопада се намира хижа Рай, която е един от изходните пунктове за посещението му. Местността и природата са впечатляващи, а скалите привличат много любители на скалното катерене. И независимо от това, че е посещаван от голям брой туристи, водопадът и местността са запазили непокътнатия си и чист облик.

Близостта на водопада до възрожденското градче Калофер обяснява често използваното име – Калоферско пръскало. Водата на водопада пада от невероятната височина от цели 124,5 метра, като създават неописуемо красива и удивителна гледка. Падащата вода се пръсва на хиляди сребристи капчици (оттук идва името Пръскалото) и се удря в скалната основа на водопада, отскача на различни сртани, блести с различни цветове и водата отново се понася към главозамайващите пропасти на Южния Джендем.

По-надолу река Пръскалска минава край сводестия отвор на пещера Ханмаара, където избликва буен карстов извор. Под пещерата се слива с няколко планински потока и образува началото на Бяла (Манастирска) река, която устремено продължава да се спуска през страховитите теснини на Джендема.

По-надолу приема водите на реките Голяма и Малка Бъзовица, минава покрай красивия Калоферски манастир и успокоена навлиза в югоизточната част на Карловско поле, където недалеч от село Баня се влива в река Стряма.

В близост до водопада се намира хижа Рай. Основният туристически маршрут към самия резерват „Джендем“ започва от Калофер. От там по асфалтиран път с дължина около 5- 6 км се минава през живописното ждрело на река Тунджа и се стига до местността Паниците. Местността се намира на около 4 километра от Калофер като пътя към нея през цялото време се движи по поречието на река Тунджа. Местността е последната точка до която можете да стигнете с автомобил, тъй като след местността започва границата на Национален парк Централен Балкан.

Райско пръскало

Паниците е основен изходен пункт за маршрута към хижа Рай, а тук туристите могат да намерят хотели и паркинги, където да отседнат . Маршрутът е маркиран през цялото време и е много малко вероятно да се загубите. Общо време за целия преход от местност Паниците до хижа Рай е около 4,30 часа – въпрос на физическа подготовка.

А местността Рай представлява живописна тераса, обсипана с треви и цветя. На север са непристъпните отвесни скали, от които пада водата, сякаш се излива от самото небе, а на юг – страховитите пропасти на Южния Джендем. Суровата дива красота на водопада, грандиозните отвесни скали, божественото очарование на Рай, примамливия хлад на Ханмаара и бълбукащият ад на Южния Джендем са истинско предизвикателство за най-смелите любители на природата.

Райското пръскало е известна природна забележителност и като такава привлича туристи от страната и чужбина. Уникалната красота и мощ на Балкана привличат любителите на природата да се насладят на това наистина райско усещане.

Водопадът е подходяща дестинация за любителите на походи, скално катерене, екотуризъм, парапланеризъм и за всички, които просто обичат планината и свежия планински въздух. Райското пръскало е най-пълноводно през летните месеци, затова и през този период е най-посещавано от туристи.

0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност