Начало Стара планина Най-красивите екопътеки у нас, които трябва задължително да изминете

Най-красивите екопътеки у нас, които трябва задължително да изминете

5 коментара

Екопътеките и екомаршрутите осигуряват безопасно и информирано пребиваване в парка. Разположени в различни участъци на парка, те разнообразяват туристическия продукт на региона, повишават атрактивността на дестинацията и допринасят за увеличаване броя на посетителите.

Така способстват за икономическото развитие на местните общности чрез форми на устойчивия туризъм и за опазването на природата в парка и неговите околности.

Ето 6 от най-красивите екопътеки у нас, които трябва задължително да изминете!

Екопътека Врачански балкан

екопътека

Тази пътека се простира в Северозападна България и е известна по скоро, като Боров камък. Екопътеката ще Ви отведе до водопада с изключителна красота – Боров камък. Тя преминава по поречието на река Лева във Врачански балкан, като започва от село Згориград и свършва при хижа Пършевица. Ще Ви спре дъха, когато преминете зад водната стена на водопада и се изкачите до самия му връх по екопътеката! В района може да посетите и Ритлите – скален феномен, пещерата Леденика, скалите до Лакатница и природния парк Врачански балкан.

Екопътека Хотница
екопътека
Непосредствено разположена до село Хотница, Хотнишката екопътека ще Ви отведе до извора на река Бохот и ще имате възможността да разгледате цялото и поречие.
В началото на прехода ще се насладите на невероятните Хотнишки водопади, а по натам по верига от мостове и стълби ще продължите до края, препоръчват от сайта lifetime.bg.
На поляната до живописните водопади има уютно кътче за пикник и почивка, така че тук просто е кътче от рая на земята.
Екопътека Трън

екопътека

Тази екопътека има няколко маршрута различни по трудност и отвеждащи Ви или до село Банкя и открития му минерален басейн, или до Трън и красотите му. Всъщност пътеката свързва две по-малки в себе си и по протежението й може да се насладите на впечатляващите ждрела по поречията на реките Ябланица и Ерма.

Да сте част от природата тук е мисията възможна, защото отвсякъде Ви заобикаля девствена и автентична природа. Освен споменатите дестинации, екопътеката би ви отвела и до Манастирището, село Ломница, Мечи дол или връх Китка.

Крушунска екопътека

екопътека

Крушунската екопътека е най-късата в България, но за сметка на това е с една от наистина недокоснатите от човешка ръка природа. Създадената екопътека минава покрай Крушунските водопади, които са обявени за защитена зона. В близост е село Крушуна и град Летница, които се намират в Ловешка област.

По Крушунската екопътека можете да разгледате отблизо красотата на Крушунските водопади и езерцата, които образуват.

Екопътеката включва система от стъпала и мостчета, по които може да се изкачите до Крушунската пещера, която ще ви плени с дълбоки си езера и интересни скални образувания.

Екопътека Бяла река

екопътека

Екопътека „Бяла река“ се намира на територията на Национален парк Централен Балкан, северозападно от гр.Калофер.

Екопътека Бяла река е с обща дължина от около 2 км и минава по доста мостчета и стълби. Посоката на движение е към хижа Рай, а крайния пункт на пътеката се определя от началото на резерват Джендема. Интересни забележителности в района са Женския и Мъжкия манастир в Калофер, които сред най – значимите религиозни здания. Може да разгледате и местността Гюлечица.

Негованска екопътека

екопътека

Негованската екопътека е една от най-посещаваните маршрути в България. Тя е и първата създадена екопътека в страната като е обновена през 2001 г. Минавайки по Негованската екопътека ще имате възможност да се насладите на отвесни скали, живописни гледки, стръмни пътеки и мостчета. Там ще видите и водопадът Момин скок, който е висок около 10м. Водопадът образува спокоен воден басейн, в който можете да ловите риба (основно кефал) или да се отдадете на почивка и да си направите пикник. Интересна забележителност в околността е и Еменската пещера.

Подобни публикации:

Най-добрите места за разходка на час от София
5 природни чудеса, които българите приемат за даденост
5 тайнствени места в България, които да посетите
5 любими места в Родопите!
7 зимни курортa в България, които ще ви очароват
7 вълшебни и мистериозни гори
7 български крепости, които ще ви оставят без думи
10 невероятно красиви български села, които трябва да посетите
10 възхитителни язовира в България
10 места, които трябва да видите в България!

armageddonsports.com
5 коментара
0

Подобни публикации

5 коментара

Станой Арабаджиев 08/01/2017 - 22:44

Жалко че половината не се поддържат от години. И ако преминаването на Трънската и Ябланишката е силно рисковано , то опит за преминаването по дървените мостчета на Еменската е равнозначно на самоубииство

Reply
Жужа от Стара Загора 08/01/2017 - 23:54

Тази година с моя приятелка посетихме Хотнишката и Неговянската еко пътеки. Мното съм разочарована. Хотнишката пътека – красота, но лисващи стъпала от стълбичките. Парапети в окаяно състояние. Негованската еко пътека – просто не е препоръчително да я посетите. Опасни мосчета. Просто не рискувайте да преминете по тях. Лоша маркировка. Отдавна разпаднали се стъпала. Горещо препоръчвам еко пътеки Бяла река / макар пътя до манастира е черен/ и Крушуна.

Reply
Вероника 06/02/2017 - 12:55

Екопътека „Дяволска пътека“ е страшно красива и дори на моменти екстремна, тя е на около 1 година и мостовете са все още здрави и стабилни, но пък има много боклуци и сложени кошчета за боклук, които привидно никога не са почиствани и не знам защо са там след като само заблуждават хората и около тях е тотална мизерия?!?
Екопътеката до с. Загражден също е много красива, но половината от мостовете са изгнили или въобще ги няма.

Reply
Михаил 12/03/2017 - 14:27

Калофер не се намира в северозападна България.

Reply
Стефан Тодоров 22/09/2017 - 15:49

Дяволската пътека е на 1-во място,след нея всички останали.Бяла река е хубава пътека,но пътя до тея е ужасен.Трябва да сге с джип или 20 годишна трошка,че да не ви боли за нея…

Reply

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност