10 места, които трябва да видите в България!
Наскоро братовчед ми предложи да препоръчам някои красиви за посещение места в България. Тъй като напуснахме страната, когато бях на 10, не си спомням много и определено не съм имал възможност да обиколя България, както трябва. Сега, когато вече съм зрял човек всеки път, когато сме там, ние пътуваме и откриваме по някое ново място. Не знаех, че в България има толкова много красиви места, на които може да се наслаждаваш.

Надявам се написаното да ви вдъхнови да излезете извън София, Банско или Черноморието и да опознаете малко повече от красотата на природата на България. България има някои невероятни места, които всеки може да посети. Но ако решите, подгответе се за много ходене, защото няма да е лесно!

Така започва разказ, публикуван в сайта muslimtravelgirl.boardingarea.com. И продължава с 10 места, които трябва да видите в България!
1. Белоградчишките скали

Безспорно един от най-уникалните природни феномени не само в България, но и в Европа. Тези красиви природни образувания се намират в северозападната част на България, близо до Белоградчик. Те са високи до 200 метра и образуват ивица около 30 км дълга и широка до 3 км. Скалите са обявени за природна забележителност през 1949 г. Около Белоградчишките скали се намират Белоградчишката крепост, пещерата Магура (на 25 км от града) с праисторически рисунки.

Белоградчишките скали

2. Рилските езера

Ако искате да видите красотата на езерата от върха, подгответе се за много ходене! Те са разположени в Рила планина, която е най-високата не само в България, но и на Балканите. Езерата са между 2095 и 2535 метра и когато вече сте на върха, гледката е удивителна. Имената на езерата идват от приликата им с нещо – например езеро Окото изглежда като око. Ако сте решили да го посетите, може да отседнете в Сапарева Баня (град, известен с минералната си вода и гейзер в центъра на града) или в Паничище.

Рилските езера

3. Крушунските водопади и Деветашката пещера

Крушунските водопади са поредица от водопади в близост до село Крушуна, на 34 км от Ловеч, (където можете да посетите Покрития мост) и гледката там е много живописна. Деветашката пещера също е много красиво място на 15 км от Ловеч и е дълга 2442 метра. Няколко сцени от „Непобедимите 2“ са снимани в тази пещера.

Крушунските водопади

4. Райско пръскало

Както името му подсказва, това е водопад – най-високият на Балканския полуостров. Той се намира в централната част на планинската верига Стара планина и в близост до красивия Калофер, което обяснява защо го наричат също и Калоферско пръскало. Подходящ е за хора, които обичат туризъм и екотуризъм.

Райско пръскало
5. Мелнишки пирамиди

Когато чуете пирамиди, не си представяйте египетски пирамиди, тези са малко по-различни. Намират се в югозападната част на Пирин планина и тяхната височина е от 350 до 850 м. Тези пирамиди са започнали да се образуват преди 4-5 милиона години и са обявени за национални природни забележителности през 1960 г. Считат се за геоложки феномен със световна стойност.

Мелнишки пирамиди

6. Чудните мостове

Още един скален феномен от 100-те туристически обекта в България. Мостовете вероятно са се образували от земетресение, което е довело до разпадането на бивша пещера. С течение на времето се формират два редки и изключително красиви мраморни моста – първият е по-голям, широк е 12-15 метра, 96 метра е на дължина с 45 м дълбочина и 43 метра ширина. Другият мост е на 200 метра след първия и е дълъг 60 м. Пещерите са разположени в Западните Родопи и най-близкият град е Чепеларе.

Чудните мостове

7. Посетете една от пещерите – Ягодинска, Дяволското гърло, Леденика

В България има няколко красиви пещери, но най-големите са Ягодинската пещера, Дяволското гърло и Леденика. Те са разположени в различни области, така че няма да е лесно да ги видите всичките наведнъж. Пещерата Дяволското гърло се е образувала от падане на река от височина 42 м. Ягодинската пещера е дълга 10500 метра, което я прави третата най-дълга в България. И последно, но не на последно място, в пещерата Леденика се намира една от най-добрите зали в Европа, тъй като служи като концертна зала, където филхармонията на Враца изнася концерти.

Леденика
8. Нос Калиакра

Нос Калиакра е разположен в северната част на българското Черноморие. Той се простира на 2 км навътре в морето и това го прави най-дългият на Балканите. Името му идва от гръцки и означава „красив нос“. Също така, той е един от първите защитени територии в България и е обявен за природна забележителност през 1941 г. Панорамната гледка от там е прекрасна и определено си заслужава да го посетите.

Нос Калиакра

9. Крепостта Царевец

Крепостта Царевец е разположена в центъра на един от най-красивите и исторически градове в България – Велико Търново. Тя е била главната крепост по време на Втората българска държава, когато Велико Търново е бил столица на България. Ако я посетите, определено трябва да се качите до кулата, от където се разкрива прекрасна гледка към града. Голяма атракция е шоуто „Звук и светлина“, което с помощта на лазери, светлини,
драматична музика и звънци показва моменти от българската история.

Царевец

10. Паметникът Шипка

Мемориал Шипка, известен също като паметникът на Свободата, се намира на връх Шипка (1326 м). Построен е в памет на загиналите по време на Руско-турската война през 1877 г. Паметникът е построен с дарения от българския народ и е бил открит през 1934 г. Той е висок 31,5 метра и ако искате да стигнете до там, ще трябва да изкачите 890 стъпала. Но като се има предвид красотата, която се разкрива оттам, напълно си заслужава.

Шипка