Български град е най-красивото място в света за 2016 г.

Велико Търново
Не е за вярване – български град бе обявен за най-красивото място в света за 2016 г. Класацията е на италианския вестник „Република“, съобщава БНТ.

Това е Велико Търново. „Архитектурно бижу, предизвикващо възторг във всеки посетител“ – така определят италианците старата ни столица.

Според италианските специалисти Велико Търново е един от градовете в света, който предизвиква спонтанен възторг. Първи е в престижната класация и заради факта, че такъв тип градове, построени на труднодостъпни и дори невъзможни като ландшафт места се строят бавно и доказват изобретателността и стремежа на човечеството да подчини природата. Общината в старата столица не е кандидатствала за участие в авторитетната класация.

Велико Търново

Велико Търново, Андрей Андреев, www.andrey-andreev.com

„Като цяло и за нас тази новина дойде леко изненадващо. Тази класация не е само на база визията как изглеждат градовете, а все пак там е включена инфраструктурата, историческите обекти и други интересни места. Да не забравяме и природните дадености, ландшафта, а при нас той е уникален“, обяснява Нелина Църова, директор на Дирекция „Култура и туризъм“.

 

 

Жителите и гостите на града са впечатлени от първото място и са категорични, че Велико Търново напълно заслужава това признание. Във Велико Търново тепърва предстои пика на туристическия сезон, а броят на посетителите всяка година бележи ръст.

„Към момента данните, с които разполагаме, показват едно известно увеличение. Велико Търново си остава топ туристическата дестинация на България“, уточнява още Църова.

Колко престижна е лидерската позиция на Велико Търново в класацията за най-красиво място доказват имената, останали след него в класацията като емблематичния комплекс от манастири Метеора в Гърция, испанският град Ронда, италианският Риомаджоре, Пиодао в Португалия, Санторини в Гърция и редица други световно красиви и уникални градове.община Велико Търново

община Велико Търново

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.