Болярите Асен и Петър оживяват в Търново

община Велико Търново

община Велико Търново

Велико Търново ще бъде домакин на Фестивал на историческите възстановки „Средновековна България“.

Събитието е част от програмата за Националните чествания, посветени на 830-годишнината от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава.

Инициативата е на Община Велико Търново и ще се реализира от Клуб „Традиция“ с участието на реанакторски групи от страната.

Фестивалът ще включва поредица от исторически възстановки и реконструкции на крепостта Царевец,  в църквата „Св.40 мъченици“ и манастира Великата Лавра и църквата „Св.Димитър“, където е обявено въстанието на Асневци. Всеки месец през лятото, в рамките на почивните дни, по максимално автентичен начин ще бъдат представени битът, занаятите, изкуството, военното дело и културата през Средновековието в България, Византия, Латинския свят и Ориента. На финала през месец октомври ще бъдат пресъздадени всекидневието на Търновград и моменти от обявяване на въстанието на болярите Петър и Асен на 26 октомври 1185 година.

Фестивалът ще предлага уникално докосване до аромата, вкуса и цвета на онова време и забавления за цялото семейство.

Първото събитие е на 27 и 28 юли от 9,00 до  18,00 ч. На крепостта Царевец ще бъдат демонстрирани занаятчийски технологии от XII –XIV век – горещо и студено коване, точиларсто,  обработка на кожа, производство на пергамент и хартия, монетосечене, дърворезба,  ножарство, плетене на дантела и на колани на кори.

Посетителите ще видят как е изглеждала и каква е била подредбата на средновековна походна шатра и ще могат да се  се включат в различни състезателни игри и стрелби с лък и арбалет. На място ще бъде представена средновековната българска кухня – ще се приготвят ястия по стари рецепти и ще се пече безквасен хляб на плоча.

Второто събитие от фестивала ще започне вечерта на 10 юли в двора на църквата „Св. 40 мъчници“ и манастира Великата Лавра, където великотърновския клуб „Традиция“ ще пресъздаде поклоннически лагер. В следващите два дни, 11 и 12 юли, на Царевец ще има различни забавления и работилници за деца и възрастни, в които ще се изработват кожени  изделия, торбички и медальони по старинни технологии, уроци по калиграфия и реставрация на керамични съдове и др.

В края на август, на 29-ти и 30-ти, акцент във фестивалната програма ще са различните занаяти от българското Средновековие  и демонстрациите на битки –  между мечоносци и копиеносци, превземането на кула и др.

Вход свободен за фестивала, заплаща се само входна такса за Архитектурно-музеен резерват „Царевец“.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×