10 възхитителни язовира в България

Язовирът, наричан и изкуствено езеро, е изкуствен воден басейн, създаден чрез изграждане на язовирна стена. Язовирите се създават, за да осигурят питейна вода на населението, да подсигурят вода за поливане в селското стопанство например, да се използват за енергийни нужди и други.

язовир Жребчево
Язовирът е хидровъзел, който се състои от язовирна стена, водохранилище и водовземни, изпускателни, преливни и т.н. хидротехнически съоръжения. Намира широко приложение в райони, където колебанията на речния отток са големи и се налага регулиране според нуждите от вода за напояване, водоснабдяване, производство на електроенергия и т.н. Понякога язовирите играят роля на бариера при опасност от наводнение при речно пълноводие.

Прочетете още:
Най-красивите екопътеки у нас, които трябва задължително да изминете

7 зимни курортa в България, които ще ви очароват

10 малко известни места в България

Представяме ви 10 възхитителни язовира в България!

Доспат

язовир Доспат

Язовир на река Доспат в Западните Родопи, разположен на 18,3 кв. км. Той е сред най-големите по площ и обем язовири в България. На крайбрежието му са изградени много почивни комплекси, в които можете да отседнете по време на вашата почивка. Ще се насладите на родопския климат и на прекрасната гледка към водите на язовир „Доспат“. В района има фантастични възможности за екотуризъм – Ягодинската пещера, Триградското ждрело, Дяволското гърло.

Въча

язовир Въча

Разположен е по поречието на река Въча, на границата между общините Пловдив, Смолян и Пазарджик. Дълъг е 18 километра, като се простира от почивна станция „Антонивановци“ до село Михалково. Край бреговете на язовир „Въча“ има добри условия за туризъм, а от връх Свети Илия се открива прекрасна гледка към цялата местност. Във водите на язовира може да се кара водно колело, лодка, джет или кану. Разходка до връх Гарваник е прекрасна възможност да се насладите на гледката към язовир „Въча“ и към Родопите. Ако сте любители на античността, може да разгледате останките от древното селище Форцово, намиращо се непосредствено зад връх Гарваник.

Ивайловград

язовир Ивайловград

Язовир в Източни Родопи по долното течение на река Арда, намиращ се северно от град Ивайловград. Басейнът е доста голям и се простира на територията на общините Маджарово, Любимец и Крумовград. Дължината му е 36 километра, а площта – 15 квадратни километра. Във водите му могат да се практикуват водни спортове, а всяка година през юни се провежда финалът на Републиканската регата по кану-каяк.

Батак

язовир Батак

Разположен в Западни Родопи, област Пазарджик, на 4 км от град Батак и на 19 км. от град Велинград. Площта му е 22 километра. Разполага с отлични условия за почивка и екотуризъм. На западния бряг на язовира се намира курортен комплекс Цигов чарк, а на другия бряг – летовище Дъното, което е по-тихо и спокойно. По бреговете на язовира има прекрасни възможности за къмпингуване. Изгревите и залезите са божествени.

Жребчево
язовир Жребчево

„Жребчево“ е язовир на река Тунджа. Площта му се простира от градовете Николаево и Гурково до селата Баня и Асеновец (община Сливен). Това е четвъртият по големина язовир в България с площ 22 кв. км. Бреговете на „Жребчево“ са гостоприемни за къмпингуване и плажуване.

Искър

язовир Искър

Язовирът е най-големият по площ и обем язовир в България. Разположен е на река Искър. Използва се за водоснабдяване на София, както и за производство на електроенергия.

Според историческия обзор на компания „Софийска вода“ нуждата за построяване на язовир на река Искър е определена още 1900 – 1901 г., веднага след построяването на ВЕЦ „Панчарево“. В язовира живеят различни видове риба като сом, щука, пъстърва, шаран, костур и др.

Огоста

язовир Огоста

Това е вторият по обем язовир у нас. Намира се в близост до Монтана. Събира в себе си водите на реките Огоста, Бързия и Златица. Обемът му е 540 млн. куб м . Строителството му продължава 20 години, завършен е през 1986 г. На мястото, на което е създаден, е имало две села, чиито жители са изселени. В едното от тях – Калиманица, е роден Йордан Радичков.

Камчия

язовир Камчия

С площ от над 9 000 кв. км, е изграден през 1973 г. по поречието на река Луда Камчия. Язовирът снабдява с питейна вода общините Поморие и Бургас. Характерно за водата му е ниското съдържание на нитрати и повишеното количество на желязо. Местата около брега на язовира дават прекрасната възможност за къмпинг и риболов на каракуда, костур, попче, сом, шаран и др.
Копринка

язовир Копринка

Изключително привлекателно място за жителите и гостите на Казанлък. Язовирът, чието старо име е Георги Димитров, се намира на 390 м надморска височина само на 7 км западно от града. Разположен е по поречието на река Тунджа в Долината на розите. Представлява голямо хидро-техническо съоръжение с площ 8,4 кв. Км. Водният му обем е 140 млн. кубични метра. Има множество речни ръкави и заливи. При строителството на язовир „Копринка“ е разкопан и изцяло проучен тракийският град Севтополис.

Цанков камък

язовир Цанков камък

Цанков камък е най-големият язовир, строен в България от средата на 80-те години. Електроцентралата има сравнително малка мощност (2 турбини по 40 MW), но язовирът се предвижда да подобри работата на останалите централи от каскадата Въча , като се увеличи общият преработен обем и разполагаемост на турбините на каскадата. Освен това „Цанков камък“ ще участва в покриването на върхови и подвърхови товари на електроенергийната система, регулатор на честотата и бърз резерв при аварийно отпадане на големи мощности (например АЕЦ „Козлодуй“). Хидровъзелът е собственост на Националната електрическа компания и се финансира от банков консорциум от Австрия и други европейски страни. Той е субсидиран от правителството на Австрия, което трябва да изкупува спестените чрез водноелектрическата централа емисии на въглероден диоксид, съгласно Протокола от Киото.

Добави коментар

antalya escort