10 възхитителни язовира в България

Язовирът, наричан и изкуствено езеро, е изкуствен воден басейн, създаден чрез изграждане на язовирна стена. Язовирите се създават, за да осигурят питейна вода на населението, да подсигурят вода за поливане в селското стопанство например, да се използват за енергийни нужди и други.

язовир Жребчево
Язовирът е хидровъзел, който се състои от язовирна стена, водохранилище и водовземни, изпускателни, преливни и т.н. хидротехнически съоръжения. Намира широко приложение в райони, където колебанията на речния отток са големи и се налага регулиране според нуждите от вода за напояване, водоснабдяване, производство на електроенергия и т.н. Понякога язовирите играят роля на бариера при опасност от наводнение при речно пълноводие.

Прочетете още:
Най-красивите екопътеки у нас, които трябва задължително да изминете

7 зимни курортa в България, които ще ви очароват

10 малко известни места в България

Представяме ви 10 възхитителни язовира в България!

Доспат

язовир Доспат

Язовир на река Доспат в Западните Родопи, разположен на 18,3 кв. км. Той е сред най-големите по площ и обем язовири в България. На крайбрежието му са изградени много почивни комплекси, в които можете да отседнете по време на вашата почивка. Ще се насладите на родопския климат и на прекрасната гледка към водите на язовир „Доспат“. В района има фантастични възможности за екотуризъм – Ягодинската пещера, Триградското ждрело, Дяволското гърло.

Въча

язовир Въча

Разположен е по поречието на река Въча, на границата между общините Пловдив, Смолян и Пазарджик. Дълъг е 18 километра, като се простира от почивна станция „Антонивановци“ до село Михалково. Край бреговете на язовир „Въча“ има добри условия за туризъм, а от връх Свети Илия се открива прекрасна гледка към цялата местност. Във водите на язовира може да се кара водно колело, лодка, джет или кану. Разходка до връх Гарваник е прекрасна възможност да се насладите на гледката към язовир „Въча“ и към Родопите. Ако сте любители на античността, може да разгледате останките от древното селище Форцово, намиращо се непосредствено зад връх Гарваник.

Ивайловград

язовир Ивайловград

Язовир в Източни Родопи по долното течение на река Арда, намиращ се северно от град Ивайловград. Басейнът е доста голям и се простира на територията на общините Маджарово, Любимец и Крумовград. Дължината му е 36 километра, а площта – 15 квадратни километра. Във водите му могат да се практикуват водни спортове, а всяка година през юни се провежда финалът на Републиканската регата по кану-каяк.

Батак

язовир Батак

Разположен в Западни Родопи, област Пазарджик, на 4 км от град Батак и на 19 км. от град Велинград. Площта му е 22 километра. Разполага с отлични условия за почивка и екотуризъм. На западния бряг на язовира се намира курортен комплекс Цигов чарк, а на другия бряг – летовище Дъното, което е по-тихо и спокойно. По бреговете на язовира има прекрасни възможности за къмпингуване. Изгревите и залезите са божествени.

Жребчево
язовир Жребчево

„Жребчево“ е язовир на река Тунджа. Площта му се простира от градовете Николаево и Гурково до селата Баня и Асеновец (община Сливен). Това е четвъртият по големина язовир в България с площ 22 кв. км. Бреговете на „Жребчево“ са гостоприемни за къмпингуване и плажуване.

Искър

язовир Искър

Язовирът е най-големият по площ и обем язовир в България. Разположен е на река Искър. Използва се за водоснабдяване на София, както и за производство на електроенергия.

Според историческия обзор на компания „Софийска вода“ нуждата за построяване на язовир на река Искър е определена още 1900 – 1901 г., веднага след построяването на ВЕЦ „Панчарево“. В язовира живеят различни видове риба като сом, щука, пъстърва, шаран, костур и др.

Огоста

язовир Огоста

Това е вторият по обем язовир у нас. Намира се в близост до Монтана. Събира в себе си водите на реките Огоста, Бързия и Златица. Обемът му е 540 млн. куб м . Строителството му продължава 20 години, завършен е през 1986 г. На мястото, на което е създаден, е имало две села, чиито жители са изселени. В едното от тях – Калиманица, е роден Йордан Радичков.

Камчия

язовир Камчия

С площ от над 9 000 кв. км, е изграден през 1973 г. по поречието на река Луда Камчия. Язовирът снабдява с питейна вода общините Поморие и Бургас. Характерно за водата му е ниското съдържание на нитрати и повишеното количество на желязо. Местата около брега на язовира дават прекрасната възможност за къмпинг и риболов на каракуда, костур, попче, сом, шаран и др.
Копринка

язовир Копринка

Изключително привлекателно място за жителите и гостите на Казанлък. Язовирът, чието старо име е Георги Димитров, се намира на 390 м надморска височина само на 7 км западно от града. Разположен е по поречието на река Тунджа в Долината на розите. Представлява голямо хидро-техническо съоръжение с площ 8,4 кв. Км. Водният му обем е 140 млн. кубични метра. Има множество речни ръкави и заливи. При строителството на язовир „Копринка“ е разкопан и изцяло проучен тракийският град Севтополис.

Цанков камък

язовир Цанков камък

Цанков камък е най-големият язовир, строен в България от средата на 80-те години. Електроцентралата има сравнително малка мощност (2 турбини по 40 MW), но язовирът се предвижда да подобри работата на останалите централи от каскадата Въча , като се увеличи общият преработен обем и разполагаемост на турбините на каскадата. Освен това „Цанков камък“ ще участва в покриването на върхови и подвърхови товари на електроенергийната система, регулатор на честотата и бърз резерв при аварийно отпадане на големи мощности (например АЕЦ „Козлодуй“). Хидровъзелът е собственост на Националната електрическа компания и се финансира от банков консорциум от Австрия и други европейски страни. Той е субсидиран от правителството на Австрия, което трябва да изкупува спестените чрез водноелектрическата централа емисии на въглероден диоксид, съгласно Протокола от Киото.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.