5 любими места в Родопите!
Няма съмнение, че българската планина Родопи е едно от най-зашеметяващите места в света. Тази планина носи една тайнственост и мистика, необяснима за хората.

А като се има предвид и внушителните й размери – красивите пейзажи на Родопите обхващат около 18 000 km², то може да се окаже трудно да се вземе решение кои точно забележителности да се посетят. Затова на помощ се втурва сайтът rhodopemountains.com, който представя 5 любими места в Родопите!

Родопите

1. Орлово око

Орлово око се намира не далеч от едно от най-посещаваните пещери, не само в красивата планина, но и в България – а именно – Ягодинската пещера. Това е платформа, построена на 1563 метра височина, от която се разкрива зашеметяваща гледка към Родопите и близките села.

Родопите

Това място крие много история в себе си, а невероятната природа наоколо оставя без думи всеки посетител.

Затова, въпреки че е лесно да се разсеяте от митичните и тайнствени пещери, които са забулени от много истории и легенди, не забравяйте да завършите деня си с посрещането на залеза на Орлово око.

Родопите Родопите

2. Каньонът на водопадите

Родопите

Това невероятно красиво място се намира в близост до Смолян, а самите водопади са разположени в каньоните по протежението на река Еленска и са свързани помежду си чрез лесен за преминаване път. Каньонът на водопадите е смес от 46 изолирани феноменалните водопади. Най-големият и най-популярен е Орфей.

Родопите

Орфей е митичният тракийски певец и пророк, който уж обитавал Родопите и направил дома си около водопадите.

Препоръчително е да посетите Каньонът на водопадите в началото на лятото, когато водопадите са най-пълни или средата на есента, когато цветове на есента са живи и девствени.

Родопите

3. Асеновата крепост

Родопите

Пътуване назад във времето към една от най-известните и посещавани средновековни забележителности на България – това е Асеновата крепост. Намира се в района на Асеновград, Асеновата крепост е кацнала високо, върху храм на отвесни скали.

Родопите

През различни години в историята Асеновата крепост е под контрола на траки, римляни, кръстоносци, българите и турците. След разкопки археолозите са открили основите на феодален замък, включително жилищни помещения, църква, два язовира и кула на крепост с часовник.

Родопите

Родопите

4. Перперикон

Родопите

Перперикон се счита за най-големия мегалитен археологически обект в цяла България. Археолозите го наречат „Европейският Мачу Пикчу“.

Родопите

Намира се в източната част на планината, само на 15 км североизточно от Кърджали.

С посещението на това чудо можете да бъдете сигурни, че ще бъдете запленени от този свещен древен град, който някога е бил средновековна крепост. Перперикон се намира на върха на назъбена скала и датира от 5000 г. пр.

Родопите

Родопите

5. Чудните мостове

Родопите
Открийте природния феномен Чудните мостове, закътан в западния регион.

Преди векове тези естествени мостове някога са били една свързана пещера. Годините и атмосферните влияния, ерозията са създали тези уникални скални образувания.

Родопите

Освен невероятни скални красоти, тук могат да се видят и много животни. Голямото разнообразие от животински видове е радост за запалените наблюдатели на птици. В този район могат да се видят над 270 вида птици. Кафяви мечки, вълци, диви свине са едни от честите обитатели на тези части на планината.

Родопите

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.