Начало Стара планина 5 любими места в Родопите!

5 любими места в Родопите!

4 коментара

Няма съмнение, че българската планина Родопи е едно от най-зашеметяващите места в света. Тази планина носи една тайнственост и мистика, необяснима за хората.

А като се има предвид и внушителните й размери – красивите пейзажи на Родопите обхващат около 18 000 km², то може да се окаже трудно да се вземе решение кои точно забележителности да се посетят. Затова на помощ се втурва сайтът rhodopemountains.com, който представя 5 любими места в Родопите!

Родопите

1. Орлово око

Орлово око се намира не далеч от едно от най-посещаваните пещери, не само в красивата планина, но и в България – а именно – Ягодинската пещера. Това е платформа, построена на 1563 метра височина, от която се разкрива зашеметяваща гледка към Родопите и близките села.

Родопите

Това място крие много история в себе си, а невероятната природа наоколо оставя без думи всеки посетител.

Затова, въпреки че е лесно да се разсеяте от митичните и тайнствени пещери, които са забулени от много истории и легенди, не забравяйте да завършите деня си с посрещането на залеза на Орлово око.

Родопите Родопите

2. Каньонът на водопадите

Родопите

Това невероятно красиво място се намира в близост до Смолян, а самите водопади са разположени в каньоните по протежението на река Еленска и са свързани помежду си чрез лесен за преминаване път. Каньонът на водопадите е смес от 46 изолирани феноменалните водопади. Най-големият и най-популярен е Орфей.

Родопите

Орфей е митичният тракийски певец и пророк, който уж обитавал Родопите и направил дома си около водопадите.

Препоръчително е да посетите Каньонът на водопадите в началото на лятото, когато водопадите са най-пълни или средата на есента, когато цветове на есента са живи и девствени.

Родопите

3. Асеновата крепост

Родопите

Пътуване назад във времето към една от най-известните и посещавани средновековни забележителности на България – това е Асеновата крепост. Намира се в района на Асеновград, Асеновата крепост е кацнала високо, върху храм на отвесни скали.

Родопите

През различни години в историята Асеновата крепост е под контрола на траки, римляни, кръстоносци, българите и турците. След разкопки археолозите са открили основите на феодален замък, включително жилищни помещения, църква, два язовира и кула на крепост с часовник.

Родопите

Родопите

4. Перперикон

Родопите

Перперикон се счита за най-големия мегалитен археологически обект в цяла България. Археолозите го наречат „Европейският Мачу Пикчу“.

Родопите

Намира се в източната част на планината, само на 15 км североизточно от Кърджали.

С посещението на това чудо можете да бъдете сигурни, че ще бъдете запленени от този свещен древен град, който някога е бил средновековна крепост. Перперикон се намира на върха на назъбена скала и датира от 5000 г. пр.

Родопите

Родопите

5. Чудните мостове

Родопите
Открийте природния феномен Чудните мостове, закътан в западния регион.

Преди векове тези естествени мостове някога са били една свързана пещера. Годините и атмосферните влияния, ерозията са създали тези уникални скални образувания.

Родопите

Освен невероятни скални красоти, тук могат да се видят и много животни. Голямото разнообразие от животински видове е радост за запалените наблюдатели на птици. В този район могат да се видят над 270 вида птици. Кафяви мечки, вълци, диви свине са едни от честите обитатели на тези части на планината.

Родопите

Подобни публикации:

10 невероятно красиви български села, които трябва да посетите
10 приказни места, които няма да повярвате, че всъщност са в България!
15 места в България, които изглеждат твърде магични, за да са истински
11 снимки от България, които сякаш са от приказките
5 тайнствени места в България, които да посетите
5 любими места в Родопите!

Печели пари през свободното време
4 коментара
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност