Начало Стара планина 10 планински хижи, до които ще се доберете лесно и през зимата!

10 планински хижи, до които ще се доберете лесно и през зимата!

8 коментара

Докато се усетим, есента ще си отиде и ще дойде зимата. Навън ще завали сняг и ще започнем да се оглеждаме за зимна разходка в планината.

Предлагаме ви 10 планински хижи, до които ще се доберете лесно и през зимата, ще си починете чудесно и ще се завърнете в шумното ежедневие като току-що родени.

Хижа „Добрила“

Хижа "Добрила"Разположена е в Националния парк „Централен Балкан“, на седловината между връх Добрила и връх Амбарица. През по-голямата част от годината до хижата се стига благодарение на седалкова въжена линия от Сопот до междинната лифтова станция, откъдето се тръгва на север-северозапад. През зимните дни, ако лифтът не работи, извозването на туристите става със снегоход „Ратрак“ от втора станция на въжения лифт.

Хижата разполага с 50 места, ресторант, вътрешен санитарен възел с бани и гостоприемни хижари. Сутрешните снежни изгреви ще ви заредят с положителни емоции за целия ден. При благоприятни зимни условия и добра екипировка, разходка можете да направите до хижите „Дерменка“, „Незабравка“, „Амбарица“, „Васил Левски“ и „Тъжа“, както и до върховете Ботев и Амбарица.

Хижа „Партизанска песен“

Хижа "Партизанска песен"Хижата се намира в местността „Узана“, разположена в Централна Стара планина, на 25 километра от град Габрово. До хижата се стига по асфалтов път, който е проходим целогодишно. Изходна точка е град Габрово. Тук ще ви посрещне хижарката Галя с широка усмивка и топла супа от гъби или коприва. Хижа „Партизанска песен“ е изходен пункт за хижите „Узана“ и „Мазалат“.

Хижа „Гоце Делчев“

Хижа "Гоце Делчев"Ще ви разходим до Пирин планина и хижа „Гоце Делчев“, която се намира само на 10 километра по асфалтов път от град Добринище. От хижата могат да се предприемат леки еднодневни излети до близките забележителности: Високата ела, местностите „Мочарата“ и „Чатърлъка“. По-смелите могат да се разходят до хижа „Безбог“.

Хижа „Безбог“

Хижа "Безбог"Хижата е разположена в подножието на връх Безбог край Безбожкото езеро на височина 2236 м. До нея можете да стигнете за около 35 минути с лифт от хижа „Гоце Делчев“. Тук ще се насладите на невероятна панорама към високи планински върхове. Мястото е подходящо както за любителите на снежните спортове, така и за хора, които просто искат да си починат от шумния град. При благоприятни зимни условия можете да се разходите до Попово езеро, връх Безбог, заслон „Тевно езеро“, връх Полежан, Кременски езера, връх Орловец и Самодивски връх.

Хижа „Хайдушка песен“

Хижа "Хайдушка песен"В община Троян се намира село Чифлик, което е изходен пункт към хижа „Хайдушка песен“. По асфалтов път лесно можете да стигнете до хижата целогодишно. Пътят върви срещу течението на река Бели Осъм и едва накрая се отклонява по долината на Рогачева река и стига до хижата. При наличие на благоприятни условия и ентусиазъм можете да посетите хижа „Козя стена“ и местността „Беклемето“.  

Хижа „Мальовица“

хижа МальовицаОтиваме в Рила планина. Тръгваме от село Говедарци по асфалтов път до ЦПШ (Централна планинска школа), откъдето поемаме към хижа „Мальовица“. Районът е идеален за алпинизъм и ски. Гледката от хижата към връх Мальовица ще спре дъха ви. Съседните туристически обекти, които можете да посетите, са Страшното езеро, заслон „БАК“, върховете Злия зъб, Ловница и Мальовица. Бъдете внимателни и проучете добре атмосферните условия, преди да тръгнете на поход. Рила е величествена, но може да бъде и опасна. 

 

Хижа „Хубавец“

Хижа "Хубавец"От град Карлово по маркирана пътека може за около 2 часа пеша да се стигне до хижа „Хубавец“, която се намира при водослива на р. Малката река и р. Голямата река. Хижата е сгушена в гората, съчетава в себе си уют и романтика. Съседни туристически обекти са хижите „Балкански рози“, „Васил Левски“ и върховете Ботев и Голям Купен.

Хижа „Плевен“

хижа "Плевен"От квартал „Видима“ на град Априлци се тръгва на юг по шосето и се се стига до ВЕЦ „Видима“ и за около час в зимни условия – до хижа „Плевен“. Хижата е гостоприемна, приветлива, кацнала на широко поле в подножието на връх Ботев. Имайте предвид, че на вратата винаги ще ви посрещнат Бела и Карузо (ако не ме лъже паметта) с високо вдигнати лапи. След това идва един безкраен простор от природа. През зимата можете да покарате ски или сноуборд, ако сте по-екстремни, можете да се качите до връх Ботев, а ако сте прекалено изморени от делника, хижата ще ви предложи топлина и добра кухня.  

Хижа „Предел“

Хижа "Предел"Хижата се намира в едноименната местност, разположена югозападно от основното шосе Симитли-Разлог. Целогодишно по асфалтовия път от град Симитли се стига до хижата. Съседните туристически обекти, които можете да посетите, са хижите „Яворов“ и „Чакалица“.

Хижа „Чумерна“

Намира се на северния склон на връх Чумерна. До хижата можете да стигнете от град Елена по асфалтов път до връхната точка на Твърдишкия проход, както и от град Твърдица по асфалт до връхната точка на Твърдишкия проход. Пешеходният поход до хижата е по маркирана пътека за около час-два в зависимост от физическата ви подготовка и условията.  

Материалът е на avtora.com.

Прочетете още:

Най-красивите екопътеки у нас, които трябва задължително да изминете

10 водопада, близо до Пловдив

Тук лятото е 3 дена. Ако се напиеш, може да го изтървеш

10 възхитителни язовира в България

Най-добрите места за разходка на час от София

8 коментара
0

Подобни публикации

8 коментара

Ивайло Киров 20/11/2016 - 12:20

Вярно тези хижи са лесно достъпни при добри зимни условия, но някои от маршрутите и върховете , които предлагате да се посетят след като стигнем хижата са само за джедаи . :)

Reply
Пламен 04/01/2017 - 21:30

Според мен,първо дайте обяснение за ХИЖА ,и тогава да се изписват имената на лесно достъпните ХИЖИ….

Reply
Oniz 04/01/2017 - 21:51

Пламене това тук да не ти е Wikipedia, че ще ти се дава обяснение чак. Тук е споделена определена информация за някои хижи, които са определени като такива от когото трябва. Ако нещо не ти отърва фащай читанката и си търси обяснение или каквото там те вълнува.

Reply

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност