Проект: Красотата на българския град – Карлово!

Карлово

Всеки българин обича своето родно място. Не само заради факта, че му е родно място, но и заради красотата и чарът, който носят българските градове.
Затова екипът на LittleBG  реши да стартира нов проект, а именно – проект: красотата на българския град. В него ще ви запознаваме и припомняме любопитни и интересни факти за градовете в България.

Ще се опитаме да ви припомним и покажем туристическите забележителности, които трябва да видите, ако все още не сте. Или пък да планувате да разгледате при посещението си на даден български град.

Карлово

Карлово

Всеки българин е длъжен да посети този исторически град. Освен с многобройните си музеи и културни забележителности, Карлово е и родният град на Апостола Васил Левски.

Разположен е в южното подножие на Стара планина – област Пловдив, като най-близко до него е Сопот – на 5 км посока запад, а до Пловдив разстоянието е 56 км в посока юг.

Като туристическа дестинация може да посетите Национален музей „Васил Левски“- родната къща на Васил Иванов Кунчев, която е част от 100-те национални туристически обекта под номер 44.

Друга възможност е посещение на Историческия музей на града като към него са и Етнографска експозиция в Мазаковата къща и Даскал Ботьовата къща.

Не трябва да пропуснете да разгледате или поднесете цветя пред издигащия се паметник на националния ни герой Васил Левски намиращ се на площада между две църкви.

Може да посетите и крепостта Карловското кале, която заема площ от 500кв.м която през античността е служила за охрана и наблюдение на пътищата пресичащи планината и на подбалканския римски път.

Всяка година през първата събота на месец юни (или последната на месец май) се провежда „Празникът на розата“.

Национални мероприятия също са годишнините от рождението и обесването на Васил Левски.

Всяка година в първата неделя около Сирни Заговезни се провеждат кукерски игри на много различни състави от страната и на местния кукерски състав от кв. „Сушица“.

Карлово

×