Начало Стара планина Най-посещаваните СПА курорти в България

Най-посещаваните СПА курорти в България

6 коментара
esteto.bg

СПА курорти

wikipedia/ с. Долна Баня

Над 225 – толкова са местата в България, където има находища с минерална вода. За малка България толкова много минерални извори е истинско богатство. Само в Южна България има 148 извора, а в Северна – 77.
На повечето места у нас минералните извори са с гореща вода, но има и такива със студена. Но едно е сигурно – всички са лечебни.

В България има много СПА курорти, чиято вода е разнообразна по химичен състав, температура и свойства и които предлагат разнообразни възможности за СПА и уелнес.

Предлагаме ви да видите кои са най-посещаваните СПА курорти в България.

СПА курорти

wikipedia/Велинград

Велинград

Градът е известен като СПА столицата на Балканите. Велинград е на първо място в България по изобилие и разнообразие на минералните си води, чиято температура варира между 28°С и 91°С.  Броят им надхвърля 70. Най-горещи са водите в квартал Каменица - с температура до 91°С. Тук се намира и най-големият карстов извор в България - „Клептуза”.

Минералната вода във Велинград оказва благоприятно влияние на опорно-двигателния апарат, подобрение на състоянието при неврологични заболявания, хипертония, гинекологични заболявания, бъбречно-урологични, дихателни и стомашно-чревни заболявания. Освен че лекува, велинградската минерална вода подмладява и разкрасява.

СПА курорти

wikipedia/Сандански

Сандански

В района има над 80 извора с температура от 42 до 81°С. Минералната вода е с много ниска минерализация и богат химически състав. Градът  е богат и на исторически  забележителности.

Тук съчетанието на лековити води и на специфичен климат със средиземноморско влияние действа благоприятно при заболявания на дихателните пътища, артро-ревматизъм, опорно-двигателната система, периферната нервна система и др.

Сапарева баня

Курортът  се намира в Западна България, на 70 км южно от София, под северните склонове на Рила планина. Тук се намира термалният извор с най-висока температура в България. Това е единственият в България и континентална Европа гейзер-фонтан (103ºС).

Водата тук лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, гинекологични заболявания,  заболявания на кожата, на горните дихателни пътища и др.

СПА курорти

wikipedia/Банкя

Банкя

Курортът вече е част от София и е най-близкият до столицата балнеокурорт – само на 17 км. Градът е прочут с минералната си вода, чиято температура е 36.5 - 37°C. Водата е с ниска минерализация, с ниска твърдост, бистра, без мирис, с много приятни вкусови качества и подходяща за ежедневна употреба. Използва се успешно за лечение на сърдечносъдови заболявания и увреждания на нервната система.

СПА курорти

Хисаря

Хисаря

Градът е един от най-старите и популярни балнеологични и СПА центрове в България. Намира се на 40 км северно от Пловдив. На територията на курорта бликат 22 извора, разположени в малък район, с различна физико-химична характеристика и температура, която варира от 41 до 52°С, пише economy.Минералните води лекуват бъбречно-урологични, жлъчни, стомашно-чревни, чернодробни заболявания, както и болести на опорно-двигателния апарат. Сред културните забележителности на града са основно изградената Крепостна стена с четири входа.

Девин

Градът предлага спокойствие и тишина, а планинският въздух спомага за бързото възстановяване и подобряване на тонуса. Родопският град е прочут с минералните си извори, чиято температура варира от 16º до 76ºС.  Водата лекува болести на опорно-двигателния апарат, нервната система, половата система, кожни заболявания, стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни, бъбречно-урологични, заболявания на дихателната система и др.

СПА курорти

wikipedia/Вършец


Вършец

Градът се намира в подножието на Западна Стара планина, на 90 км от София. Това е най-старият балнеолечебен курорт в България. Липсата на варовик във водата тук я прави една от най-меките в България. Минералната вода във Вършец лекува заболявания на нервната, сърдечносъдовата система и на опорно-двигателния апарат.  Красивият парк и чистата природа предоставят допълнителни възможности на туристите.

Вършец

Вършец

Шипково

Шипково е село в Троянския Балкан, чиято минерална вода и специфичният му климат са го превърнали в климатичен и балнеокурорт.

Температурата на водата в Шипково варира от 18° до 35°С. Използва се при лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт, чернодробно-жлъчни, бъбречни заболявания, при проблеми с опорно-двигателния апарат и периферната нервна система.

СПА курорти

wikipedia/Албена

Албена

Морският курорт също е популярен и като СПА дестинация. Това се дължи на наличието на минерални води с лечебни свойства и на лиманна кал.

Водата е подходяща за лечение на смущения на дихателните пътища, сърдечносъдови заболявания, нарушения на опорно-двигателната система, неврологични, гинекологични, кожни и други заболявания.

Златни пясъци

Това е друг морски курорт с минерални извори. Съчетанието на специфичен климат и минерални води се използва успешно при лечението на артрити, стресови състояния, неврози, хронически фарингити, бронхити, астма.

Поморие

Градчето е най-популярният балнеологичен курорт на морския бряг. В града се намира единственото по рода си в България Поморийско езеро, което е известно в цялата страна с големите находища на лечебна кал. Калта има богат химичен състав и е изключително полезна за човешкия организъм.

Съчетанието с минералните води в курорта и наситеният с йод въздух действат благоприятно при заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични, хирургически и травматични, кожни, периферни нервни, сърдечносъдови и др.

СПА курорти

wikipedia/Нареченски бани

Нареченски бани

Селото се намира се намира на 23 км югозападно от Асеновград по поречието на река Чая в планински район на Средните Родопи.  Има три минерални извора - „Соленото изворче“, „Очното изворче“ и „Бански извор“.

Водата лекува нервни, диабетни, ендокриннообменни и др. заболявания.  Около Нареченски бани има красива природа, която е съчетана с лечебните качества на минералната вода.

Павел баня

Градът се намира близо до Казанлък (около 20–25 км), в съседство с язовир Копринка.  От седемте естествени сондажни източника извират минерални води с температура от 50 до 61 градуса.

Курортът е профилиран за лечение на дегенеративни и възпалителни ортопедични заболявания на опорно-двигателния апарат, състояния след травматични и ортопедични заболявания,  ставни и периставни възпалителни заболявания, заболявания на периферната нервна система и др. В града са разположени общо 11 басейна с минерална вода, от които 7 закрити и 4 открити.

Костенец

Градът е разположен в подножието на Рила, в източната част на Костенецко-Долнобанската котловина на около 61 км югоизточно от София. Районът е особено богат на топли минерални извори с температура на водата от 47 °С до 73 °С. Изворите са били известни още в древността, тъй като в района на Костенец са запазени останки от римски терми, балнеологични съоръжения, нимфеуми.

Водата лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система и гинекологични заболявания.  Красиви природни забележителности са Костенският и Скаловицкият водопад.

Момин проход

Градът се намира в община Костенец, Софийска област, на около 70 км от София. Момин проход е известен с деветте си минерални извора, с температура на водата 56°С и радиоактивност, втора в България след Нареченски бани, трета в Европа и 25-та в света. Водата в Момин проход облекчава и лекува заболявания на дихателната, сърдечносъдовата, нервната и храносмилателната системи, както и проблеми на метаболизма на веществата и различни алергии.

СПА курорти

wikipedia/Сливенски минерални бани

Сливенски минерални бани

Намират се в землището на с. Злати Войвода, на 12 км. югозападно от гр. Сливен.  Термалната вода е с температура 48°С. В Сливенските минерални бани успешно се лекуват стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни заболявания, болести на периферната нервна система. Интерес представляват и останките от древна римска баня.

Старозагорски минерални бани

Селото се намира в западната част на Сърнена гора на 370 м надморска височина, на 15 км северозападно от Стара Загора.  Водата излиза на повърхността от 1600 м дълбочина с температура около 40°С. Има лечебни свойства при заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични, бъбречно-урологични, стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни болести.

Като цяло селото и курортът са спокойни и живописни с много възможности за екотуризъм по екомаршрути.

Минерални бани, област Хасковска

Селището е разположено в подножието на Източни Родопи, на 250 км от София и на 15 км източно от Хасково. Температурата на минералната вода е 57°С. Селото е известно с минералните си извори, близки по химичен състав и лечебни свойства на минералните извори в Карлови Вивари, Чехия. Минералната вода се използва за лечение и профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични заболявания и др.

СПА курорти

wikipedia/Баня, Разложко

Баня

Село Баня се намира в центъра на Разложката котловина,  на 5 км от Разлог и Банско. Минералната вода е със средна температура 58°C.

Водата е с доказани качества за балнеолечение и профилактика на хронично-възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат, както и за стари травми, ревматизъм, ишиас, лумбаго, дископатия, хронични гинекологични заболявания, урологични и кожни болести  и др.

Кюстендил

Градът е известен с  топлите лековити минерални извори и лечебния торф от находището в с. Байкал. Те са природното богатство на района, което позволява балнео- и калолечение, кинезитерапия, специализирани методики, парафинолечение и др. Кюстендил е специализиран за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични заболявания и травмени и възпалителни заболявания.

Огняново

Огняново е българско село, разположено в югозападна България, съвсем близо до границата с Гърция. От курортното градче Банско селото отстои на около 40 км и на около 200 км от столицата София.

Огняновските минерални бани се състоят от 24  извора с температура на водата 39 -40 градуса по Целзий. Най-известният и най-големият е Мирото. Минералните води тук лекуват над 100 вида заболявания, сред които болести на опорно-двигателната система, ендокринната, дихателната и храносмилателната системи, обмяна на веществата, нервни, гинекологични и сърдечно-съдови болести.

СПА курорти

wikipedia/Стрелча

Стрелча

Курортът е един от известните български балнеолечебни курорти, разположен сред красив парк, до борова гора в южното подножие на Същинска Средна Гора. Той се намира в близост до град Панагюрище и град Копривщица, на 100 км от София.

За минералната вода на Стрелча се твърди, че е най-лековитата в България и трета в Европа. Температурата ѝ е 30,5 °C. Тя лекува периферната нервна система, опорно-двигателния апарат, вътрешните органи, подобрява се сънят, самочувствието и апетитът.

Баня, Карловско

В някои пътни карти град Баня може да се срещне като Карловски минерални бани заради туристическото значение на селището. Намира се на 10 км от Карлово, на 45 км от Пловдив и на 146 км от София по задбалканския път. Баня е популярен балнеологичен център заради съчетанието между специфична минерална вода и лечебна кал. Водата успокоява нервите и помага за заболявания на костната система.

Терапевтичната кал стимулира кръвообръщението, дишането и телесния метаболизъм—особено полезен за ревматични, ставни и кожни заболявания, заболявания на пикочо-половата система. Локално тя действа болкоуспокояващо и противовъзпалително. Ускорява и разнасянето на отоци на тъканите.

Подобни материали:
Вършец – безплатен чист въздух на килограм
Минералната вода в България – къде коя какво лекува?
Места, където не предполагате, че има минерални извори
Минералните извори в България – колко и какво лекуват?
7 места в България с басейни с топла минерална вода
Най-красивите екопътеки у нас, които трябва задължително да изминете
10 планински хижи, до които ще се доберете лесно и през зимата!
7 зимни курортa в България, които ще ви очароват
10 приказни места, които няма да повярвате, че всъщност са в България!
На пикник край София: ето къде!

armageddonsports.com
6 коментара
0

Подобни публикации

6 коментара

Нели Чорапинова 23/01/2016 - 18:35

Необходимо е да се знае и в каква степен са радиоктивни водите.

Reply
Maya Staykovska 24/01/2016 - 11:55

и село Баните

Reply
Ivailo Zahariev 26/01/2016 - 15:35

защо сте забравили чудното с.Марикостиново?Там не само минералната вода е супер,ами и калта е много лековита!

Reply
cockerel 30/09/2016 - 10:59

на 5 км. от с. Варвара ,( обл.Пазарджик) ,по пътя за Велинград, в дефилето ,при самия извор на Варвара (2-ри по гореща температура след Сепарева баня). Хотел Аква…чудесен хотел, храна,природа, изключителна минерална вода,спокойствие,чистота,уют,….Пътя е до самия хотел.,.но не е много шумно. Има външен мин.басейн,и вътрешен доста горещ.Далеч е от населени места..затова разнообразие и много заведения няма…

Reply
Лиляна Должева 29/10/2016 - 08:08

Всичко е ясно !Имаме много хубави курорти,
Само не знам защо на снимката за гр. Хисаря е написано Банкя!!!!
Едва ли има човек,който да е посетил Хисаря и да не познае символа на града „ФОНТАНА ГОЛАТА ЖЕНА“

Reply
Димитър Дуков 14/01/2017 - 18:45

Само не отивайте в Чифлика – Троян Пълна измама за зимния сезон.

Reply

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност