Начало Стара планина Вършец – безплатен чист въздух на килограм

Вършец – безплатен чист въздух на килограм

3 коментара

В България има много китни, закътани местенца, подходящи за релакс и СПА удоволствия. Напоследък обаче много предпочитат да избягат от шумотевицата на Велинград и Хисаря и да се усамотят в някое по-малко и спокойно място. Подходящ избор да избягаш и да забравиш за часовник и време е Вършец.

Малкото курортно градче се намира до Берковица, в подножието на връх Тодорини кукли, в северните склонове на Стара планина, всред голяма долина по поречието на река Ботуня. До там може да стигнете по пътя през прохода „Петрохан“ или пък да си минете по царския път – през Враца, който е малко по-дълъг, но по-хубав. Градчето е прекрасно място за почивка, спорт, климато- и балнеолечение.

Най-голямото му богатство са бликащите от пукнатините на гранито-диоритните масиви многобройни минерални извори със силно лечебни води. Минералната вода е топла и подходяща за релакс и лечение. Минералните извори на Вършец са използвани още в римско време и за това свидетелстват намерените останки от римски крепости, римски монети и малки керамични плочки. Символ на града е бог Телесфор, чиято уникална бронзова скулптура от ІІ век пр. Хр. е открита по тези места.

Вършец

Снимка: Wikipedia

Във Вършец от 160 години насам се лекуват заболявания на сърцето и нервната система, на опорно-двигателния апарат. По състав минералната вода има свои аналози в Аржентина, Еквадор и Индия. Градът е разположен сред обширни гори, и въздухът е чист, леко влажен и действа успокояващо. Във Вършец има страхотна алея, която наричат Алеята на чинарите. Това е пешеходна зона, дълга около 2 км. Дърветата са на възраст почти 100 г. и големите им корони оформят зелен тунел от центъра на Вършец почти до квартал „Заножене“.

Още от началото на миналия век това е традиционно място за разходка. От двете страни на булеварда са разположени някои от най-красивите вили в града, изградени в началото на XX век. Там се намира вторият по големина на Балканския полуостров естествен природен парк. В него може да се разхождате на воля – 800 дка с борови насаждения и специално пренесени екзотични видове. Прокаран е и оросителен канал през цялото селище за поддържане на равномерна влажност на иначе чистия планински въздух. Наличието на минерални извори пък е развило СПА туризма.

В градчето има станции, още от соц. време, в които може да лекувате болежките си, дори и с държавни пари – по програмите на НОИ. Освен това, има изградени много хотели – от малки, семейни хотелчета, които предлагат стая на достъпни цени (от 30-50 лв.), до по-големи и луксозни, с басейни, сауни и всякакви глезотийки, за повече пари. Но ако сте решили да посетите Вършец, заложете на първия вариант – първо, е по-изгодно финансово, второ, по-големите хотели в града предлагат възможност да използвате само СПА услугите им с карта за ден. А в семейните хотелчета ще срещнете отзивчивостта на местните жители, които са готови да ви предоставят пълно спокойствие и уют, и то на достъпни цени.

Вършец

Снимка:Wikipedia

Във Вършец има няколко заведения, тип кръчми – има малки ресторанти, в които се приготвят домашни гозби, на изключително ниски цени. Освен разходка из втория по големина парк на Балканите и из Алеята на романтиката, във Вършец няма много места за губене на време. Ако сте с автомобил, може да отскочите до Клисурския манастир, който е само на 12 км. Манастирът „Св. св. Кирил и Методий” е много красив. Основан е през първата половина на ХІІІ век, а в двора на манастирския комплекс има аязмо, водата от което се смята за лековита. „Св. св. Кирил и Методий” е действащ женски манастир. Тук се предлага настаняване, а от главния храм може да се закупят информационни материали за историята му.

А ако случите да сте там по Великден, ще имате възможност да видите как местните организират събор пред манастира, с много сергии и продавачи на икони и всякакви сувенири. И не забравяйте, когато отивате във Вършец, да дишате… за да се заредите със свеж въздух за дълго.

Подобни материали:

5-те най-популярни СПА курорта в България
Най-посещаваните СПА курорти в България
Минералната вода в България – къде коя какво лекува?
Места, където не предполагате, че има минерални извори
Минералните извори в България – колко и какво лекуват?
7 зимни курортa в България, които ще ви очароват
Най-красивите екопътеки у нас, които трябва задължително да изминете
10 планински хижи, до които ще се доберете лесно и през зимата!
10 приказни места, които няма да повярвате, че всъщност са в България!
На пикник край София: ето къде!
Парк „Врана“ – горски рай на минути от цивилизацията
Манастирът Свети Мина – там, където чудесата винаги се случват

3 коментара
0

Подобни публикации

3 коментара

StanleKt 18/06/2015 - 18:18

Теперь всё понятно, спасибо за помощь в этом вопросе.

Reply

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност