Начало Стара планина На пикник край София: ето къде!

На пикник край София: ето къде!

от LittleBG
0 Коментар

Лято е и тези, които не могат или нямат време за морска почивка, търсят прохладата из горските полянки. Така уикендите стават приятни с пикник сред природата.
Ето няколко идеи за пикник край София:
пикник край

Опциите са няколко:

  • ако тръгвате от ЗАПАДНИТЕ квартали:

Банкя

До град Банкя можете да отидете с кола, автобус или влак. След като пристигнете в град Банкя, най-добре е да попитате за Пътеката на Здравето и да се насочите към нея (от чешмите с минерална вода има указателни табели). Пътеката на здравето е оживена, има пейки и масички, които може да използвате. Във високата част на пътеката, на баирчето, има и водоем за риболов с масички, шезлонги и заведение за хранене. В случай, че държите да се движите с личен автомобил и искате да е близо до мястото за пикник, вариант е да отидете до Клисурски манастир „Света Петка“ над Банкя, по пътя за с. Клисура. Има страхотна гледка, много място за паркиране и голяма поляна, където стават страхотни пикници. Дори и след манастирчето по посока вилната зона (в.з. Мечката) има хубави местенца. Няма масички, пейки, така че си носете собствено оборудване.

Владая – Мърчаево – Рударци – Кладница – Боснек

От Владая може да се насочите към пътеката за Златните мостове – по цялото й протежение има пейки, масички, заслон (при него има и чешмичка). В началото има едно отклонение надясно от пътеката – то също се качва до хубави полянки и е по-близкия вариант. От Мърчаево и Рударци също можете да поемете по пътеките, които водят над селата и да попитате местните хора къде има подходящи места за пикник. Районът около с. Кладница е може би най-доброто място за пикник, въпреки че се отдалечавате повече, което ще ви изяде повече време за достигане. Точно над селото започва екопътека с. Кладница – х. Селимица, която следва извивките на р. Матница. А щом има планински поток, лесно и бързо ще изстудите бирата. Ще се натъкнете на готови огнища за скарата, както и пейки и маси през 50 метра. Боснек е едно малко, но китно селце на южните склонове на Витоша. Известно е с пещерата Духлата, която е най-дългата в България. Друга забележителност е изворът Живата вода, до който се достига по екопътеката Алея на карста – започва от с. Боснек, на север, продължава на запад и на юг отново се спуска в с. Боснек.

Бонсови поляни

Поляните са по пътя над кв. Горна Баня, след чешмите за вода. Има много места за пикник. Няма пейки и масички, но пък там е х. Бонсови поляни, откъдето може да заредите храна и напитки (от паркинга нагоре по пътеката се стига до нея). От паркинга направо има пътека до параклисче, което е Горнобански манастир „Св. св. Кирил и Методий“. През зимата пък от хижата има хубава пързалка за шейни за децата.

пикник край София

  • ако тръгвате от СЕВЕРНИТЕ квартали:

Искърски пролом

Местата са навсякъде, но все пак препоръките ни са следните: Своге, Бов (Вазова екопътека), Лакатник, Манастир Седемте престола (отбивката е от Елисейна). Най-далеч е Манастира Седемте Престола, но в случай, че не сте били там, наистина си заслужава да го посетите. В близост до него има зоокът и ферма за щрауси – Чифликъ Ненкови в с. Осеновлаг.

Проход Петрохан

Излизате от град София по Ломско шосе и продължавате направо към град Костинброд. След като пътят ви изкачи на Стара Планина, местата също са много, но най-приятно е след като минете отбивката за Понор. След 5-6 км. е отбивката за Годеч. На 1 км. извън град Годеч е едноименният манастир. Идеално място за пикник, тихо и спокойно. В случай, че сте жадни за приключения можете да продължите по пътя да се разходите до водопад Котлите. Трябва да се отклоните към село Разбоище, има табели за водопада. Има място, където можете да спрете колата и ще трябва да походите около 3 км пеш по пътечка през нивите до водопада. Но мястото Котлите е наистина впечатляваща карстова форма и приятно място за еднодневен излет и пикник.

Село Кътина

Може би сте чували за Кътинските пирамиди, които си заслужава да бъдат видени преди да бъдат разрушени от времето.

Кремиковски манастир „Свети Георги“

Около манастира има сенчести пейки и приятни пътеки за разходка.

Пикник край София

  • ако тръгвате от ЮЖНИТЕ квартали:

Боянският водопад и Боянското езеро

Можете да минете през Боянската църква и да се отправите към водопада или хижите в близост. Несъмнено ще си харесате някое приятно място. Имайте предвид, че през пролетта, планинските пътеки от северната страна на планините са кални, влажни и може да се окажат препятствие в случай, че не сте екипирани подходящо.

Детски екостационар “Бели брези”

По пътя от Бояна към Златните мостове, след разклона за Копитото вдясно. Има полянка, сцена, детска площадка с люлки и пързалка, чешмичка. Екостационарът работи всеки ден от 9 до 17 ч. и предоставя още интересни занимания за децата.

м. Златните мостове и х. Момина скала

Много място за пикник, люлки, пейки и чешмичка, а за по-лесно и бързо, и храна от заведенията на Златни мостове и х. Момина скала. Доста е пренаселено през почивните дни обаче.

Драгалевци и Драгалевския лифт

Отлична възможност представлява разходката до местността Бай Кръстьо. Можете да тръгнете по пътеките около лифта и да изследвате подходящи места за пикник. Интересно място е и Драгалевският манастир „Света Богородица“.

Природозащитен информационен център “Витоша”

Пикник край София

На около километър над Драгалевци. Има масички и изградена кула за наблюдение на София. Разкрива страхотна панорама към града. Самият център работи всеки ден от 9 до 17 ч. Може да се поседне, децата да посетят центъра и да се комбинира и с разходка наоколо. Подходящо е и за кратко вечерно посещение през летните жеги, заради невероятния изглед.

Еко-пътека Бистрица – Железница

Точно преди същинската пътека има обособен паркинг и поради тази причина ще откриете много семейства с деца особено през почивните дни.

м. Ярема

Местността е вилна зона, но не липсват и подходящи местенца за пикник.

Панчарево е близка и удобна дестинация. Тук не можете съвсем да се отърсите от градския шум, но пък се събират много семейства с деца и съчетават плаж, пикник, всякакви игри, риболов, колоездене, федербал, футбол и много други. Има и редица заведения, които можете да използвате за набавяне на напитки и допълнителна храна към вашето пикник угощение.

Паметник Урвич

След Панчарево по пътя вляво е паметникът – слиза се надолу, където има приятни полянки и рекичка.

Парк Камбаните

Може би сте го забравили. Познат и като „Асамблея Знаме на Мира“. Преди много години на това място водеха децата от училищата за еднодневен опознавателен излет с научна цел. Естествено днес никой не се грижи за монумента, но пък за някои е любимо място за пикник. Леснодостъпно е по асфалтов път и близо до града.

Парк Рила Дупница

Разстоянието до парка е около 70 км, но мястото е идеално за пикник и игри наоткрито. Има беседки и барбекюта за целта, които се запазват на място в парка или на телефон 0877 511 603 от 12 до 20 ч. Цената е 6 лв. Когато пристигнете, ще намерите табела с името си на резервираната беседка.

  • ако тръгвате от ИЗТОЧНИТЕ квартали:

Спокойно можете да се разходите до хижа Пейова бука в планината Плана. Маршрутът е лек и подходящ за семейства с деца. Можете да стигнете с автобус номер 3 или кола до село Долни Пасарел откъдето тръгва пътеката. Преходът до хижата е около 2 часа. Места за пикник колкото искате на полянките, през които преминавате.

с. Буново

Малко над радиуса ни от 40 км, но пък под моста – виадукта на жп трасето има уникални вирчета и места за пикник. Друго интересно място, което можете да посетите по път за Буново е Хидропарк Вятърните Мелници при с. Горна Малина.

Автомагистрала Тракия също предлага бърз изход от града за източните квартали, като пикника можете да съчетаете с посещение на Лесопарк Побит камък (по стария път, има отбивка от магистралата на около 8-ми – 9-ти километър).

*Материалът е от tupurdia.bg.

Подобни материали:

Най-посещаваните СПА курорти в България
Вършец – безплатен чист въздух на килограм
Минералната вода в България – къде коя какво лекува?
Места, където не предполагате, че има минерални извори
Минералните извори в България – колко и какво лекуват?
7 места в България с басейни с топла минерална вода
Най-красивите екопътеки у нас, които трябва задължително да изминете
10 планински хижи, до които ще се доберете лесно и през зимата!
7 зимни курортa в България, които ще ви очароват
10 приказни места, които няма да повярвате, че всъщност са в България!

Печели пари през свободното време
0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност