Млад българин се връща в България, за да гледа пчели

пчели

На фона на общото повишаване на средната възраст на земеделските производители в целия Европейски съюз, в България има лека тенденция на „подмладяване“. В периода между 2007 и 2013 г. е регистрирано увеличение на фермерите до 44-годишна възраст с около 7%.
Въпреки това обаче делът на младите остава изключително нисък – под 44 години е само един на всеки петима земеделски производители в България, става ясно от доклад на Европейската сметна палата.

Дениз Дурал е един млад и различен биофермер. Той е на 33 и е от силистренското село Брадвари.

След като е работил какво ли не е и е бил къде ли не по-света, в продължение на 3 години, той се подготвя за завръщането в родното си място. Именно в Брадвари иска да сбъдне една голяма своя мечта, която пък е свързана с всекидневна работи с милиони жени.

пчеларство

„Нямаме в семейството други хора, които да са се занимавали с пчели. Никой от семейството не иска да се доближава до пчели, освен аз“, споделя Дениз пред bgonair. Признава, че това е много приятна работа.

Той отглежда 111 пчелни семейства и над 20 хил. луковици шафран. Смята, че малките фермери са бъдещето, стига да са различни и да предлагат нещо уникално. Кошерите му са разположени в акациева и липова гора и пашата за пчелите е единствено горска и билки.

Подобни материали:
Българин гледа пчели от лаптопа
Изненадващо! В България има 10 фермерски пазара
Българските фермери – първи в Европа по биоземеделие
Българи се връщат в родината, за да отглеждат минзухари

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×