Българин гледа пчели от лаптопа

пчели Сергей Петров
Представете си, че имате стотици кошери, които си наблюдавате пред лаптопа вкъщи, с чаша кафе в ръка. Това вече е възможно благодарение на интегрирана хардуерна и софтуерна система, дело на млади българи.

Стартиращата българска компания Bee Smart Technologies ще се състезава за награден фонд от 1 млн. долара, след като се класира на първо място сред българските участници в инициативата за социално предприемачество на Chivas – The Venture: Win the Right Way.

В оспорваната надпревара с над 50 родни проекта журито отличи тези, които имат най-глобално позитивно въздействие върху живота на хората.

Bee Smart Technologies предлага интегрирана хардуерна и софтуерна система за измерване и анализ на здравето и продуктивността на медоносните пчели. Системата прави медицинско досие на всяка пчелна колония в реално време и дава на пчеларите знания и възможност за дистанционен мониторинг на кошерите. Системата дава възможност и за обобщаване на данни и за изграждане на микрогеографски профили на местности и цели райони. Подобен опит за дигитализиране на пчеларството е без прецедент в световното развитие на отрасъла.

Проектът грабна сърцата на членовете на журито на The Venture не само с икономическия и социален ефект върху пчеларството в глобален аспект, но и със значимостта му за запазване на екоравновесието на планетата.

През март 2016 г. екип на компанията, заедно с другите 26 финалисти в състезанието The Venture от цял свят, беше на едноседмичен тренировъчен лагер в Лондон и Оксфорд, където се срещна и обсъди проекта си с водещи лидери на компании от технологичния бранш и с ментори – професионални експерти.

Световният финал на The Venture ще се състои на 12 юли тази година в Ню Йорк. Там българският екип ще трябва да се пребори в изключително силната конкуренция на другите 26 проекта, които също предлагат гениални иновативни бизнес решения в сферата на социалното предприемачество.

Общият награден фонд на състезанието е 1 млн. долара, като от тях по традиция 25%, или 250 хиляди, ще бъдат разпределени между фаворитите на публиката. Това ще стане чрез гласуване онлайн на страницата на The Venture, което започна на 9 май и ще продължи 5 седмици.

Всяка седмица ще се отпускат по 50 хил. долара, които ще се разпределят между всички участници според броя гласове, или, иначе казано, всяка седмица ще се гласува отново. Идеята е всеки гласувал чрез своя вот да финансира с малка „порция“ развитието на проекта.

Общото класиране на публиката със сигурност ще окаже влияние и върху избора на журито на световния победител в състезанието, който ще бъде обявен на 12 юли в Ню Йорк, и който ще си подели заедно с подгласниците голямата част от наградния фонд – 750 хил. долара.

пчелиВ тази петседмична кампания екипът на Bee Smart Technologies ще разчита на подкрепата на всички медии и всички българи у нас и в чужбина.

Ще сме благодарни да получим подкрепа от всички, които ни харесват и оценяват значимостта на проекта. Ако спечелим, това за нас ще означава по-бързо развитие на проекта и на компанията, а в по-широк план – развитие на аграрния и високотехнологичния бизнес в България и на българската предприемаческа екосистема. Така че разчитаме на вас, сънародници, приятели, създатели – бъдете по-активни през тези 5 седмици, споделяйте линка за гласуване в профилите си в социалните мрежи!“, призовават визионерите от Bee Smart Technologies.

Междувременно екипът отбеляза една изключително успешна година. Получи силно рамо в лицето на българския фонд за рисков капитал NEVEQ 2. С инвестицията момчетата, чиято средна възраст е под 30 години, ще имат възможност да завършат напълно продукта си и да започнат да го доставят до края на годината.

„Много сме доволни, че сме в партньорство с хора с изключително много опит. Така финансирането се превръща от финансова помощ в умни пари, които ще работят за просперитета на компанията. Вярваме в новите си партньори“, отбелязват съоснователите на Bee Smart Technologies.

За последната година екипът спечели няколко престижни награди от международни конкурси и състезания, но най-много цени приза „Най-иновативен продукт“ от пчеларското изложение „Апи България“.

Всички награди са ни ценни, но за тази сме изключително щастливи, тъй като идва от самите пчелари. Радваме се, че чрез системата Bee Smart Technologies ще им помогнем не само да запазят живи и здрави пчелните си колонии, но и да постигнат по-добри резултати в производството на пчелни продукти“, споделя Сергей Петров, автор на проекта за интелигентен кошер и съосновател на Bee Smart Technologies.

Какво представлява и как точно работи системата?

„От около 3 години разработваме тази система, позволяваща дистанционен мониторинг върху кошерите. С нея можем да засичаме важна информация за една пчелна колония, да я анализираме през своите алгоритми и да я представяме в смилаем вид в нашия софтуер. Представете си, че пчеларят не губи часове и дни да проверява кошерите си един по един ръчно, а сяда с чаша кафе в ръка пред компютъра си и знае точно къде, какво и как да направи.

Информацията получаваме чрез сензори, прикрепени към кошера, които комуникират с един централен компютър, разработен също от екипа. Той подава информацията към клауда. Там тя бива анализирана и от другата страна – при пчеларя – излиза във вид на красиви графики и нотификации, или алармички, които му съобщават резултати и съвети какво да прави, например: „Температурата в този кошер е прекалено висока. Това се дължи на следните причини… Ти трябва да отидеш и да се справиш с това до един ден“. Това открива нова ера в пчеларството“, обясняват момчетата.

За значимостта на проекта

Манол Пейков, член на журито на The Venture: „Капризният и самодоволен човешки вид дели планетата Земя с 20 000 вида пчели. Те всеки Божи ден опрашват с лекота, удоволствие и напълно безвъзмездно една трета от всички хранителни видове, които човек ползва в ежедневието си. Без пчелите със сигурност нашата планета би се превърнала в пустиня.

Добрата новина е, че те съществуват на тази планета много преди нас, от цели 50 милиона години. Лошата новина е, че благодарение на „далновидните“ ни селскостопански практики през последните десетилетия ние поставяме техните колонии на ръба на изчезване. Само през последните 7 години ежегодно в Съединените щати изчезват средно 30% от пчелните общества.

Една млада група български предприемачи са се захванали през последните 2 години с този проблем. Тяхната иновативна и гъвкава технология има шанс да ни доближи поне една педя по-близко до разрешаването на този глобален проблем“.

Защо да гласуваме за Bee Smart Technologies?

„Представете си, че пчелите можеха да говорят… Те може и да не могат, но кошерите вече „говорят“ благодарение на Bee Smart Technologies! Разработихме система, която наблюдава, записва и анализира качеството на живот в кошерите. Така пчеларите получават информация не само за здравословното състояние на своите пчелни семейства, но и за еко равновесието в целия земеделски район! Ако смятате, че каузата си струва 1 милион долара, подкрепете ни!“, призовават визионерите.

Гласувайте на адрес https://www.theventure.com/global/en/finalists/success/bee-smart-technologies.

 

2 коментара

  1. Бойко 15/06/2016

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.