Най-добрите майстори на народни музикални инструменти сториха облог в Трявна

народни музикални инструменти

На 13 и 14 май в Трявна се проведе вторият Национален събор на майсторите на народни музикални инструменти „Родолюбие“, който има конкурсен характер. Негов организатор е „Музикална компания Родолюбие Габрово“, а община Трявна е домакин.

В събора участваха 24 майстори от цялата страна, които се надпреварваха в 5 категории за определяне на най-добрите  инструменти за 2016-та година:

  • гайда
  • кавал
  • гъдулка
  • тамбура
  • тъпан

народни музикални инструменти
Наградата за най-добра гайда спечели Стоян Иванов от град Камено, Бургаско, внук на легендарния и почитан от всички майстор на кавали и гайди – Бай Слави. За най-добра гъдулка журито определи нарочно/специално/ изработения за облога в Трявна инструмент на Деян Денчев от град Разград. Призът за тамбура отиде при доайенът на майсторите, най-възрастният сред тях – 87-годишният Стефан Стефанов от квартал Ябълка, Габрово.

Първото място за кавал в „ре“ строй спечели Апостол Апостолов от град Белослав, Варненско,  който е учил стотици майстори, но него  – никой. В този раздел беше присъдена още една първа награда за кавал в „до“ строй на Стоян Иванов от град Камено, Бургаско. В раздел Тъпани баш майсторът  е Йордан Василев от село Дълбоки, Старозагорско.

народни музикални инструменти народни музикални инструменти народни музикални инструменти

Музикалните инструменти бяха показани през втория ден на събора в специално подготвени шатри, където можеше да бъдат видяни от тревненци, гостите на града и 140-те представители на 28 европейски общини, които участваха в международната среща на сдружение  „Дузлаж“.

Докато течеше презентацията на майсторите, професионално жури от инструменталисти и изследователи на българската традиционна култура анонимно оценяваше отделните инструменти по предварително обявени критерии.

Тази година в състава на журито като Почетен член беше привлечен и Жан Моние от Франция – музикант, преподавател, композитор и аранжьор.

С европейско жури и европейска публика уникалният събор на майсторите на народни музикални инструменти дава заявка за разширяване географията на проявата и развитие към международен формат. Впрочем такава заявка организаторите от Музикална къща „Родолюбие“ направиха още с първото издание миналата година, което се проведе в АЕК „Етър“ край Габрово. Там голяма част от публиката също беше от други държави – тогава участници в съвпадащия по време Международен панаир на народните занаяти.

народни музикални инструменти

В резултат на двете национални срещи на майсторите се създава уникална колекция от инструменти, в която вече присъстват 28 образци от 5-те  категории – гайда, кавал, гъдулка, тамбура и тъпан.

Освен първите награди бяха присъдени второ и трето място(прилагаме в отделен файл).

Домакинът на проявата и патрон на второто издание на събора – Дончо Захариев – кмет на Трявна, беше удостоен от организаторите с наградата „Достоен Родолюбец“, както и още 6 човека, допринесли за съхраняване и възраждане на българските традиции и култура.

Съборът беше открит от кмета на града Дончо Захариев и собственика на Музикална компания „Родолюбие“ – Николай Христов – Габровеца с концерт на  фолклорен ансамбъл „Тракия“ в петък вечер. На откриването присъства и евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков.

Концертът на ФА „Тракия“ беще подарък за тревненци, гостите от „Дузлаж“ и участниците в събора от компания „Родолюбие“.

народни музикални инструменти

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.