Начало Българи юнаци Българи правят цигулки в САЩ

Българи правят цигулки в САЩ

от LittleBG
0 Коментар

bg-voice.com

bg-voice.com
Българи правят цигулки в САЩ. Музикалната къща на нашенците се намира в Чикаго и й известна с качествените си инструменти, които изработва и продава.

Музикалната работилница е собственост на българина Георги Шуманов. Той напуска България в началото на 90-те години и се установява в Америка.

Разбира от приятели и познати, че най-подходящите градове за бизнес на майстори на цигулки са Чикаго и Ню Йорк. В крайна сметка избира да дойде във Ветровития град, където е и едно от най-големите училища за изработка на цигулки в света.

bg-voice.com

bg-voice.com

Тук той основава Classic Violins. Но изработката на цигулки не е само негова страст. Това се превръща във фамилен занаят – семействата на двете му дъщери се присъединяват към Георги.

„Живеем на три минути път разстояние едни от други и работим тук на едно и също място, така че сме постоянно заедно!“, казва гордият глава на семейството.

Едната от дъщерите му  – Стефка Шуманова, се грижи за рекламата и развитието на музикалната къща. Тя споделя, че в началото всички инструменти, които предлагат в къщата, са от България. В първите години малко наши сънародници са знаели за семейство Шуманови.

Някои българи дори попадали съвсем случайно в музикалната къща.

Стефка споделя за възторга, който българите изпитват, когато отиват при нашенските майстори. „Когато влязат в магазина, им е много приятно да чуят българска реч. Това е бизнес, който обикновено не се държи от българи.“

bg-voice.com

bg-voice.com

Нейният съпруг Пламен Чавдаров е един от най-добрите майстори. Буквално от едно парче дърво той създава цигулки, чела, контрабаси. Пламен разказва, че дървото, от което се изработва инструментът, е от ключово значение. Както и неговата възраст – колкото по-старо е дървото, толкова по-хубав звук има музикалният уред.

Тялото, ключовете, грифът… За изработката на всяка част от цигулката са необходими десетки различни видове инструменти за дялкане, шлифоване и изглаждане.

Пламен се гордее с всеки следващ инструмент, който излиза от ръцете му. „Влагам в цигулката всичките си досегашни знания и умения. В изработката на всеки нов инструмент влагам всичко, което съм постигнал, и това го прави най-ценен за мен.“

Чавдаров обяснява, че няма как да не се вложи цялата в изработката на цигулката. И че се гордее, когато види как хората създават музика чрез неговите инструменти. Така вдъхва увереност на цялото семейство Classic Violins, с която то гледа към бъдещето. А любовта към музиката води до стремеж към постигането на нови мечти.

*Материалът е на bg-voice.com.

armageddonsports.com
0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност