За първи път: Национален събор на майсторите на народни инструменти

Лого на събора

За първи път в тазгодишното издание на Международния панаир на занаятите в АЕК „Етър“ – град Габрово, който ще се проведе от 4 до 6 септември, ще се състои и „Национален събор на майсторите на народни инструменти“.

Идеята и организацията на събора са дело на  “Музикална компания „Родолюбие“ – Габрово“, а домакини на неговото първо издание ще е АЕК „Етър“ – град Габрово.

Собственик и управител на „Музикалната компания е Николай Христов – народен музикант и певец/родом от град Габрово/, познат на любители, изпълнители и ценители на българската народна музика като Николай Христов – Габровеца. Тази идея е заседнала с съзнанието му през годините от многобройните му срещи и контакти с майстори на народни инструменти от различни краища на страната.

Имал е предложение от други места да  реализира тази своя идея, но неговото голямо желание и мечта е този събор да се проведе не къде да е, а в родния му град – градът на Рачо Ковача. И според думите на Николай, няма по-подходящо място затова от Етнографския музей Етъра – там, където е жива традицията, там, където са се майсторили и продължават да се правят едни от най-характерните и уникални произведения на българските занаяти.

Целта на организаторите от „Музикална компания „Родолюбие“ – Габрово“ е преди всичко да се съхрани, развива и популяризира един уникален занаят, който е на изчезване. Да се популяризират Българските народни инструменти, без които е немислимо съществуването на фолклора ни! Без тях не биха звучали Българските народни песни и свирни, песните и музиката на нашите деди.

На този събор ще си дадат среща майстори на традиционните народни инструменти гайда, кавал, гъдулка, тамбура и тъпан – представители от всички краища на Родината. Идеята ни е да се получи един своеобразен празник на Българщината и то не къде да е, а в сърцето на България. И не на последно място разбира се, целта е този събор да стане традиционен.

Важен акцент от събора е неговия конкурсен характер. Народните инструменти ще бъдат оценявани от компетентно жури, съставено от най-известни майстори свирачи в България – солисти към оркестъра на Българско Национално Радио. Те ще правят демонстрации с представените от майсторите инструменти, а най-добрите ще бъдат отличени и обявени за гайда, кавал, гъдулка, тамбура и тъпан на 2015-та година. Те ще бъдат изкупени от организаторите и ще поставят началото на нещо ново и уникално – „Колекция от български народни инструменти“, която ще бъде разположена на територията на АЕК „Етър“ и ще може да бъде представена пред хилядите гости на музея.

Любовта ни към всичко българско и родно, почитта ни към българските ценности и фолклор е нещото, което ни вдъхновява и ни кара да се посветим на тази идея, идеята за организиране и провеждане на традиционен „Национален  събор на майсторите на народни инструменти“.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.