Българска патентована технология чисти водата от уран

уран

Последно поколение пречиствателна станция може да реши проблема със замърсената с уран и манган вода на Хасково за дни.

Патентованата, изцяло българска технология, която няма еквивалент в света, чака възможност да бъде приложена на практика.

Това обявиха пред в. “Труд” авторът й – професорът по квантова електроника и шеф на старозагорската “Елфи Тех” ООД Жеко Ганев, и Красимир Узунов, собственикът на варненската компания “Интерсервиз Узунови”.
От 30 години проф. Ганев се занимава с научни разработки в тази сфера. Преди 8 г. той патентовал адаптивна станция, която избира режима на работа на пречиствателното съоръжение според замърсителния товар – тежки метали, микробилогия, токсини. Подобни продукти предлагат и големи производители в САЩ и Англия, но те са 5 до 10 пъти по-скъпи, подчерта ученият.

Преди година и половина той обединил усилия с мениджъра Красимир Узунов и до момента общото им дружество е продало пречиствателни станции с капацитет до 20 хил. души на клиенти по цял свят.

Идеята за точно този тип адаптивни станции се родила заради многото хлор в питейната вода у нас. Той се ползва за пречистване на органичните замърсители, но крайният ефект е, че пием вода, в която има стотици пъти повече канцерогенни хлорамини от нормите на Световната здравна организация, подчерта проф. Ганев. Неговата станция решава и този проблем, като цената на най-малката – за 1000 души, е 160 000 евро.

уран

“В рамките на 10-15 дни можем да решим въпроса на Хасково. За там са нужни четири от нашите инсталации. Правителството отпусна два милиона лева по предложение на специалисти от ВиК за нови сондажи. Това обаче няма на реши въпроса по никакъв начин, защото трябва да се търсят нови пътища за справяне с проблема”, категоричен е проф. Ганев.

По думите му това, което се случва в Хасково, ще се повтори на много места в страната. “Въпросът е тук да не се всява паника. Една модерна западна инсталация за пречистване е от порядъка на десетки милиони евро и доста по-несъвършена от нашата. Тя е и десетки пъти по-евтина”, посочи ученият.

уран

Проф. Ганев и Красимир Узунов са готови да предоставят за няколко месеца инсталация за пречистване на питейна вода по физико-химичен начин с капацитет за 1000 души на Хасково. “Искаме институциите да ни разрешат да направим този реален тест, който да бъде потвърден от измервания на контролните органи. Готови сме да монтираме инсталацията в 3-дневен срок”, обясни Узунов.

“Когато видяхме проблема в Хасково, решихме, че имаме морален дълг да помогнем. Искаме да покажем, че у нас се правят високотехнологични продукти и ако те влязат в промишлено производство, работят за здравето на българите”, коментира още Узунов.

Водата влиза в реактор на съоръжението и в него структурата й става кристална. В новото пето поколение пречиствателна станция химическият агент озон се произвежда на място и на това се основава цялата технология. “Този вид озонатор е уникален. Ние сме открили шестия метод за създаване на озон – чрез нискотемпературна плазма. Основата на цялата технология се гради на него.
уран

Такава технология също няма света. Ние сме постигнали 4 пъти по-ниска цена от най-ниската световна. Един грам озон се произвежда с 22 вата, а най-добрият американски озонатор работи със 120 вата енергия. При нас всичко е адаптивно. Колкото озон трябва за окисление на замърсителите, толкова се произвежда без намесата на човек”, уточнява принципа на действие на патентовата технология проф. Ганев.

“Да кажем, във водата, която минава през станцията, уранът е във втора валенция, ние го окисляваме до осма и той става неразтворим. След това се вкарва в абсорберите, които също са автоматични. Оттук водата влиза в реактора. В него правим структурата й кристална и повече тя няма възможност да приеме външни замърсители. Тя е капсулирана и с помпи отива към потребителите”, уточнява той.

С още едно решение България е първа в света. Активните утайки от пречиствателни станции, съдържащи органични съединения, в комбинация с тежки метали и токсини се преработват до висококалоричен газ без намеса в екологичното равновесие на околната среда, уточняват специалистите.

“Създали сме съоръжение и за това, което отново няма аналог в света. Говорим за нискотемпературна плазмена перолиза, която е уникално българско изобретение. Това означава, че имаме разграждане на всички органични компоненти до нормални търговски продукти. Утайката, която се получава при пречистването и която би се съхранявала някъде, замърсявайки околната среда, ние я трансформираме в природен газ. Той отива за потребление в домакинствата. Няма отделяне на сяра, няма въглеродни емисии”, разкрива проф. Жеко Ганев.

уран

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×