Начало Made in BG Български учени разработиха биометод за възстановяване на почви

Български учени разработиха биометод за възстановяване на почви

от LittleBG
6 коментара
http://www.agriacad.bg/index.php

http://www.agriacad.bg/index.php
Селскостопанска академия ще представи нови научни продукти на Конкурса за иновации на Агра 2016.

Един от тях е биометод за възстановяване на почви и е една от новости на Международната селскостопанска изложба „Агра 2016“, която ще се проведе от 24 до 28 февруари в Международен панаир Пловдив.

Учените от Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров” към Селскостопанска академия са разработили биометод, за възстановяване на почви. Иновацията е алтернатива на познатите начини за регенериране на свлачища, ски писти, кариери, пътни склонове и други.

Смес, включваща утайки от пречиствателни станции или от животновъдството и естествени микроорганизми, възобновява хумусния слой, възстановява плодородието и екологичното равновесие.

Сред иновациите от голямо практическо значение, които представя Селскостопанска академия е и уред за улавяне на пчели майки.

Той улеснява и ускорява манипулацията, която се извършва при минимален пряк досег с пчелите. Разработката е на Института по животновъдни науки – Костинброд. Тези и други иновативни продукти на ССА ще се участват в Конкурса за иновации на „Агра 2016“.

Селскостопанска Академия ще отбележа и Международната година на Бобовите култури на 25.02.2016 г. (четвъртък) от 10.00 часа в зала 6, щанд М2-Земеделски музей с презентации и Арт-инсталация, изработена от „еко-арт” художничката Цеца Георгиева под мотото: ”Ние поддържаме растежа, знанието и вдъхновението” Арт- инсталацията.

Използвайки въображението си посетителите ще могат да изработят екологични арт произведения от семена и други еко-материали, докато обогатявате знанията си за хранителните ползи от бобовите култури и тяхното значение за устойчивото развитие на земеделието.

6 коментара
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност