Българи измислиха нова по-лека и евтина технология в строителството

нова технология в строителството
Българи патентоват нова строителна технология. Нитробетонът, който са измислили българските учени, е по-лек и по-евтин.

С тази технология се възстановява паметника на Бузлуджа, построени са няколко къщи в Хитрино, използва се за къщи в Испания и Мароко. Ще се използва и за да спира лавата на вулкана Етна.

Според екипа нитробетонът е 30% по-евтин за изолиране и 4 пъти по-лек. Българските учени около Румен Стоянов работят вече 5 години.

„Технологията нитробетон се основава на използването на полимери, които усвояват атмосферния азот, който влиза в циментовия разтвор. Тя има идеалната шумо-, термо- и влагоизолация и така разходите за отопление ще бъдат по-малки. Конструкцията на сградата е много по-лека“, обяснява пред БНР Цветан Митков – част от екипа, измислил новата технология.

„Постиженията на самата технология при експериментални условия – 3 см замаска от нитрон от вътрешната страна на стената играят ролята на 12 см изолация със стиропор“, уточнява Митков. Той разказва, че в основата на разработката е българинът Румен Стоянов от Плевен. Той е създал още в ранните си години и технологията за сирене „Дунавия“. Автор е на патента за топлите дрожди, с тях се прави кисело мляко по цял свят.

Строителят се хвали, че вече има построени над 40 къщи в Испания с нитробетона. В България се строи в Кърджали. Прави се ремонт на „Чинията” на Бузлуджа. Вероятно по същата технология ще се строи един от небостъргачите в София.

За да се намалят разходите за отопление е необходима 3 сантиметра от замаската нитрон, която е по-добра от конвенционалните. Защото в състава има азот, а той е прекрасен изолатор. Консистенцията на нитрона е съставена от вода, полимер – азотен агент перлит и заместител на варта, пак наша патентована технология.

Самата технология е биотехнология. Копира се природата. Самият полимер извлича атмосферния азот по биологичен начин. Изградено е на базата на кератина – това което изгражда ноктите и косата. В Бургас вече използвате технологията… Строим сглобяеми къщи за Мароко, които се пренасят с контейнери. В Хитрино има няколко къщи, които са построени с нитробетон. 30% е по-евтина сградата и 4 пъти по-лека, обяснява Митков.

нова технология в българското строителството

Относно влагата, строителят обяснява: „Технологично е необходимо 3 дни, за да изсъхне мазилката. След това тя не пропуска влага. При разбъркване на мазилката се получават балончета – като аерошоколад.

Това е перфектната изолация, защото дава обем с присъствие на азот, който е един от най-добрите. Освен това нитробетонът издържа до 2 600 градуса. Специална замазка използваме в пещи за горене, за изпитания.

Българските учени дават поне 50 г. гаранция на сгради с нитробетон, тъй като азотът не позволява да има химични или други изменения във времето.

„Четирима човека могат да направят къща от 35 квадрата с покрив и инсталации за 21 дни. Машините и помпите също са български патент. Могат да се строят пътища, замазки за химически заводи“, заявява Митков.

По думите му има интерес за откупуване на този патент. Това се случи с голяма фирма от Турция, за Саудитска арабия.


Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.