Българи правят парно в прозорец

www.tehta.com

www.tehta.comБългари са измислили нова технология – парно в прозорец. Екип от специалисти разработват стъклопакет за прозорец, пълен с вода, който ще може да отоплява, съобщава Агенция Монитор.

„Голямото предимство на изделието е, че през лятото водата пропуска само светлината, но не и топлината”, обяснява арх. Димитър Паскалев, решил да направи възможно иновацията да стане факт и в България.

Технологията се разработва от 8 години и в Испания, където са изградили система с циркулираща вода с температура от 21 градуса в няколко сгради. Нашият архитект разказа, че екипът му вече е създал модел на прозрачен слънчев колектор, загряващ водата до 43 градуса, имащ топлинна мощност от 450 вата на квадратен метър. През лятото са били направени успешни тестове на типовите изделия.

„Радиаторът в прозореца може да се свърже със слънчев колектор, монтиран на покрива на сградата или по фасадите й”, обясни още той. По думите му технологията е подходяща за сгради с нулево енергопотребление от външни източници. Според него след време, с използването на типови модули, цената й ще падне значително.

Младият архитект каза още, че в следващите 3 години ще работи заедно с колеги от Испания и Германия за усъвършенстване на технологията и реализацията на демонстрационни проекти. Според експерти този тип стъклопакети са следващо поколение, които не само предпазват от загуба на топлина в помещенията.

Коментар

  1. Lex 13/02/2016

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.