Никулден е!

Russian_icon_Instaplanet_Saint_Nicholas
Днес е Никулден! Почитаме Свети Николай Мирликийски Чудотворец, покровител на моряците, пътешествениците, а от скоро и на търговците и банкерите. Повод да почерпят днес имат всички носещи имената Николай, Никола, Нейчо, Кольо, Никол, Николета, Николинка, Ненка, Нина, Ния, Нико, Ница.

Никулден е един от най-почитаните у нас празници. Според обичаите на този ден рибарите бележат края на есенно-зимния риболовен сезон и си разпределят по между уловът от него. Докато празнували, те не забравяли да свият венец от бръшлян и да го пуснат в морето – за онези, които не са се върнали на брега.

Народните вярвания гласят, че благодарение на чудотворната си сила Свети Николай Мирликийски успял да спаси една от лодките с рибари от потъването като запушил дупката й с шаран. Затова и на този ден на трапезата се слага шаран или друг вид риба.

Най-разпространената рецепта за шарана е да се приготви обвит в тесто и напълнен с орехи, ориз и стафиди. Всеки, който предпочита друга риба, може да я приготви по начин, по който я обича, но не бива да забравя, че всички продукти не трябва да са от животински произход, защото сме в период на коледен пост.

Освен рибата, на Никулденската трапеза се слага и обреден хляб, който е добре преди това да бъде осветен в църква.

интернет

интернет

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×