Български учени: Разкрихме тайната на жълтите павета!

жълти павета

Български учени категорично твърдят, че е възможно да произвеждаме емблематичните за София жълти павета. След преспите и заледяванията в столицата много от жълтите павета са пострадали и се наложи отново да бъдат пренареждани.

Учените увериха пред Bulgaria ON AIR, че има как да бъде върнат блясъкът им и са готови с предложение за производството на паветата у нас.
„Жълтите павета са от високо качество речно-клинкерно покритие. Извършени са изследвания. Успяхме да установим произхода на паветата, да потвърдим или отхвърлим някои постулати за тяхната история. Знаем структура, състав, свойства и сме в състояние да възстановим паветата“, обясни проф. д-р Александър Караманов от Института по физикохимия.

Учените показаха малко късче, което има същия състав и е автентично с едно оригинално паве. Те предлагат за евентуално производство на паветата завод „Труд“ в Русе и уточниха, че са намерени и кариери.

Следващата стъпка е да се направи технология за производството на жълти павета, а самите учени са готови да извършат пилотни изпитания.

жълти павета

Проф. д-р Огнян Петров от Института по Минералогия и кристалография е категоричен, че жълтите павета не са енигма.

„Имаме лабораторна база, която участва в характеризирането на паветата и на прототипите, които се опитваме да направим. Оказа се, че има такава суровина в България, която е била изходна и те могат да бъдат произвеждани. Подготвили сме нещата от А до Я, вече става въпрос за финансиране“, коментира той.

От думите на учените стана ясно още, че нещата висят във въздуха повече от една година. Те са направили разчети какво е необходимо, за да се създаде технология, а грубата сметка е под 1 млн. лева.

„Трябва да се конкретизира себестойността на производството. На общината ще й излиза в пъти по-евтино, отколкото да кърпи дупки“, категорични са специалистите.

Жълтите павета са паважна настилка от керамични блокове.
В преносен смисъл те са символ на централната част на град София, България. В още по-широк смисъл те са сред популярните символи на столицата. Свързват се главно с нейния административен, исторически и културен център (неслучайно с тях е настлано пространството от катедралата „Александър Невски“ през района на Парламента, БАН и бившия царски дворец чак до Народния театър).

Когато за някого се каже, че е „от жълтите павета“, това обикновено означава, че или е във властта, или е кореняк софиянец.

Според легендата жълтите павета са подарък за сватбата на цар Фердинанд, а според фактите наистина са внос от Австро-Унгария, но по инициатива на тогавашния кмет на София Мартин Тодоров.

Коментар

  1. Petar Petrov 22/01/2017

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.