Ето това е единственото място в България, където се прави синьо сирене

синьо сиренеБългарското сирене е едно от най-хубавите в света. България е известна и със зеленото си сирене от с. Черни Вит.

Но в родината ни се произвежда и синьо сирене. Единственото по рода си българско синьо сирене може да намерите само в мандрата на Иван Иванов. Тя се намира в с. Бов.

Ето това е единственото място в България, където се прави синьо сирене!

Производителят е обособил във фермата си специална къщичка, в която има различни зали за производство, зреене и съхранение на продуктите. Технологично мандрата е малка, като може да обработва до 500 литра мляко на ден, споделя пред „Агрозона“ Иван Иванов.

Главният майстор Динка пък ни обясни, че млякото се докарва от млекоприемателния център, след което се налива с помпи в пастьоризатора. Пастьоризацията се извършва на 72 градуса, след което се изстудява, калцира, добавя се мая и се оставя 1 час за захващане на продуктите.
Когато стане готова питата,  то тя се надупчва ръчно, като дупките трябва да бъдат от 57 до 65 на брой. Целта е да може плесента да влезе в сиренето и да се раздуе, обяснява Динка. А за да влезе плесента, то сиренето се поставя в специална машина, където се смесват продуктите.

Вижте част от процеса по приготвяне на уникалния за България продукт:×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.