Румен Антонов – изобретателят на автоматичната скоростна кутия

интернет

интернет

Българските изобретения са известни по цял свят. Българското кисело мляко или пък компютърът – това са все родни откритие, направени от българи.

Но знаете ли, че автоматичната скоростна кутия също е българско откритие?

Направил го е Румен Антонов – български изобретател в областта на автомобилостроенето. Той от дълги години живее и твори в Париж. Талантливият българин е роден на 21 януари 1944 г. в София, в семейството на царски офицер.

Завършва ВМЕИ „Ленин“, специалност „Двигатели с вътрешно горене“, и „Промишлен дизайн“ в Художествената академия. Още като студент в главата му се заражда идеята за 4-степенната автоматична предавателна кутия, която осъществява чак след три десетилетия.
интернет

интернет

За съжаление обаче, не намира в България подходяща почва за развитие и приложение на своя изобретателски талант. Прави цели 17 неуспешни опита да избяга зад граница, докато през 1988 г. се жени за французойка и емигрира във Франция. По-късно се установява в Манчестър, Великобритания. 3 години по-късно с помощта на холандски капитали регистрира фирмата „Антонов ПИ ЕЛ СИ“.

Изобретява уникална автоматична безстепенна скоростна кутия, която е приложима за малки коли и има слабо нарастване на разхода на гориво. Закупувайки патента й, световни автомобилни производители ползват тази кутия, сред тях „Хонда“, „Рено“, „Пежо“, „Роувър“, „Даймлер-Крайслер“ и др.

Японският автомобилен гигант „Тойота“ също я използва, но без лиценз, за което изобретателят съди компанията. Фирмата на предприемчивия българин пуска акции на фондовата борса през 1995 г.

От 2000 г. насам започва да печели, за да достигне котиране на борсите в Лондон и Амстердам за 150 млн. долара.

В Ротердам Антонов регистрира фирма „Антонов аутоматик текнолъджи“ („Антонов АТ“), с дъщерно дружество във Франция. Френската държава отпуска субсидия от 200 000 франка за нови разработки.

Японски автомобилен гигант „Хонда“ пък откупува лиценза за 6-степенната кутия, оценявайки я като по-малка, по-лека и по-икономична, с ангажимент за възнаграждение за всяка продадена кола с нея.

Със създаването на фирмата си „4 Stroke“ започва разработването на спортен ретрофутуристичен миниавтомобил, посрещнат с възторг на Автосалона в Париж през 2002 г.

Дизайнът на „4 Stroke“ възражда популярната през 30-те години на миналия век „Бугати Атлантик“. Същевременно Антонов разработва и нов тип 4-тактов двигател с вътрешно горене и турбокомпресор.

Неговите изобретения не са само в областта на автомобилостроенето. Разработил е и две теории в атомната физика, които обясняват квантовите факти със съответните математически модели.

Антонов е автор и на откритие в областта на медицината. Той експериментира върху себе си, за да обясни причините за атеросклерозата, инфаркта и инсулта.

Основател е на Фондация „Антонов“ (1998 г.), която подкрепя проекти в областта на медицината и микробиологията. Основните му методи на лечение са с противогъбичния антибиотик „Нистатин“, който спира производството си непосредствено след прилагане на теоретичните разработки на Антонов в практиката.

С подкрепата на бившия вицепремиер Николай Василев се е опитал да започне производство на луксозна спортна кола в България, но се отказва поради неблагоприятната бизнес среда в страната. Прави още няколко опита за инвестиции в родината си, но не среща нужното разбиране и готовност от банките (да кредитират начинанията му) и от компаниите в бизнеса (всички отхвърлят идеята му да прави алуминиеви шасита, каросерии от стъклопласт и кожени интериори и да ги асемблира).

За съжаление, след като не среща разбиране и финансова подкрепа в България, ни остава единствено да очакваме и да се надяваме, че някоя от развитите икономически държави ще склонни да подкрепи следващото му гениално изобретение.

интернет

интернет

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.