Български ученици изобретиха робота Пепи и удивиха света
Интернет

Интернет

Трима български ученици – Венеция Георгиева (18 г.), Никита Овсянников (17 г.) и Борис Зюмбюлев (17 г.), изобретиха „Пепи“.

Това е малък робот, способен да изследва труднодостъпни места и с него спечелиха първо място в своята категория, а след това бяха избрани за големите победители сред всички проекти на Фестивала по природни науки и инженерство, който се проведе във Виена.

Възпитаниците на Американския колеж в София бяха дадени за пример като успешни млади предприемачи и на един от най-престижните бизнес форуми в света, посветен на дигиталните, технологичните и медийните иновации – CEEDS’15 by Webit, на който присъстваха над 3000 души от 40 държави.

„Не можех да повярвам, когато наградиха нашите деца със златен медал. Имаше толкова много разнообразни роботи – кой от кой по-хубав. Според мен обаче проектът на Венеция, Никита и Борис грабна журито със своята приложимост”, обясни пред в. „Животът днес” ръководителката на екипа и преподавател по физика в Американския колеж Красимира Чакърова.
„Пепи“ е изобретение, снабдено с ходова част, наподобяваща гъсеницата на танковете.

Роботът може да пътешества из труднодостъпни или непроходими за човешки крак местности, като благодарение на своите сензори изпраща сигнал и информация на компютър. Младите таланти са убедени, че малко по-прецизна разработка на „Пепи“ би могла да послужи на учени, изследователи или туристи.

Както много други добри идеи и хрумването за създаването на робота започва с училищен проект. Венеция и Никита, които учат заедно в профил „Информатика”, и Борис (профил „Физика”) обединяват усилия, за да създадат не просто изобретение, което може да се движи и изследва заобикалящата го среда, но и да бъде свързано чрез информационна система с мобилен телефон или компютър.

„Вдъхновението за робота идва от филма „Прометей”. 

Там героите астронавти откриват нова планета и изследват въздуха и местността със специална кръгла джаджа, която сканира терена с червена светлина и им дава информация за него”, разказва Венеция. Тя и момчетата се хващат за работа и създават робота за по-малко от месец.

Те представят проекта си на училищния празник на науките в категория „Модел” през декември миналата година и обират овациите сред съучениците си в Американския колеж.

За участието си във Виена те усъвършенстват робота. Създават специален лабиринт, за да демонстрират уменията му, изготвят писмен доклад за способностите му, както и банер и плакати за промоция на щанда си. Победата им се оказва изненада и за самите тях.
В другата категория на празника на науките в Американския колеж – „Експериментално изследване”, пък първенците са единадесетокласниците Цвета Каменова, Михаил Георгиев и Мариета Карастоянова, които проучват ефикасността на два химикала, използвани в слънцезащитните кремове.

„Този проект също беше отличен и замина за Виена, като спечели първо място в категория „Медицина и здраве”, обясни Красимира Чакърова. Децата са насърчени и консултирани за участието в състезанието и от друга учителка по физика в колежа –  Марияна Павлова.

Вдъхновени от победата, Венеция, Борис и Никита не смятат да спират дотук.

Имат доста идеи за подобряване на робота, за да се увеличат приложимостта и функциите му. 

Усъвършенстването на изобретението обаче изисква средства, с които учениците не разполагат. Оборудването на „Пепи” за международния фестивал например е излязло около 300 лв., които децата са взели от родителите си, но не искат да ги обременяват повече.

Амбицията им е да поставят камера на „Пепи”, с която биха могли да се видят препятствия пред робота или пострадали при аварийни ситуация. Отлична придобивка биха били различни сензори за радиация, температура, за отровни газове и т.н., фарове, механизъм за взимане на проби от въздух.

„Можем да направим робота по-издръжлив, дори водоустойчив със специално покритие”, обяснява Борис. 
За момента обаче мечтите за разгръщане и доказване на потенциала на устройството остават на заден план, тъй като възпитаниците на Американския колеж се готвят усилено за предстоящите кандидатстудентски изпити. И тримата искат да продължат образованието си в чужбина. Никита и Венеция са се ориентирали към Великобритания, докато Борис се колебае между  САЩ, Италия, Франция и Великобритания. За съжаление, не са сигурни дали ще се върнат в България, след като завършат висшето си образование.

„Истината е, че нашите деца са творци, защото науката е върволица от вдъхновение – експерименти – проби – грешки – успехи. Трябва въображение и смелост. Искам да кажа на всички млади хора: мит е, че науката е трудна. Много е лесна, стига да я обикнеш, стига да й се посветиш. А тя в крайна сметка движи колелото на прогреса. Благодарение на нейните резултати сме улеснени и заобиколени от безброй полезни неща, които се предават за следващите поколения”, каза като пожелание учителката по физика  Красимира Чакърова.
×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.