Гласувайте за Robo-Fabric и българските учени!

littlebg.com

YouTube

Фабрика за роботи, създадена в Бургас, се бори за престижна награда на Агенцията за космически изследвания НАСА. Четиримата изобретатели вече успяха да стигнат до полуфинал и проектът им влезе в ТОП 5 на международния конкурс.

Учените от черноморския град са единственият български отбор, пробил в тази фаза на надпреварата. За да се преборят с най-добрите изследователски екипи в света обаче, те трябваше да съберат колкото може по-голям брой гласове в интернет страницата на НАСА.

Бургаската фабрика за роботи има реален шанс да грабне първото място, убедени са изобретателите. „Проектът се състои от няколко устройства: екструдер, с който рециклирахме използвана пластмаса от стари клавиатури и произведохме материал за 3D принтер.

С него отпечатахме шаси и колела на роувър, който е базиран на GHI Electronics.NET Gadgeter хардуерни модули и го програмирахме посредством технологиите на Microsoft: платформата Microsoft Micro .NET Framework и езика за програмиране C#“, обяснява ръководителят на екипа д-р Димитър Минчев, цитиран от в. „Стандарт“.

Всъщност Robo-Fabric е проект за създаването на робот от пластмасови отпадъци. Разработката спечели престижната награда на публиката в Бургас по време на международното техническо състезание NASA Space Apps Challenge 2015, което се проведе на 11-12 април 2015 г. и беше класирана да продължи напред към международните финали.

„Фабрика за роботи“ става реалност благодарение на група IT ентусиасти – преподаватели и студенти от Бургаски свободен университет. Екипът е скромен и наброява четирима души, заедно с ръководителя д-р Димитър Минчев. Той е и идеологът на разработката. Минчев е главен асистент в БСУ и преподава програмиране и база данни в Центъра по информатика и технически науки. Хобито му е свързано с роботиката. Миналата година неговият екип спечели първия кръг на NASA Space Apps Challenge с робот, който се управлява от мобилен телефон или таблет и може да изпълнява команди за спасителни мисии при бедствия и аварии за откриване на хора.

Сегашният проект представлява фабрика за роботи. Robo-Fabric може да произвежда всякакви видове роботи – ходещи върху крака машини, такива, които се придвижват на колела или вериги. Освен наземни самоходи фабриката може да произвежда и летящи роботи тип дрон.

„Тези могат да се правят не само в лабораторни условия, но и от любители. Абсолютно възможно е и тяхното серийно производство, стига да има интерес към продукта. Могат да бъдат изключително полезни в практиката, особено при бедствия, аварии и природни катаклизми с цел спасяване на човешки животи“, обяснява д-р Минчев. В проекта той отговаря за програмирането. 35-годишният Димитър Минчев работи повече от 10 г. като преподавател в БСУ. Съпругата му е юрист в Пристанище-Бургас, но той е успял да запали и жена си по високите технологии и тя специализира право в IT сферата. Двамата чакат първото си дете през юни.

Вторият член на екипа е асистент Атанас Димитров, който е докторант по роботика и преподавател в БСУ по програмиране на микроконтролери. Неговата сила е в електрониката. Димитров е с 15-годишен преподавателски стаж в университета.

Най-младият член на групата е студентът Стоян Узунов. 25-годишният мъж в момента следва магистратура в специалност софтуерно инженерство. Освен това работи и като програмист във фирма „ТехноЛогика“. Само преди година Стоян е завършил бакалавърска степен по „Информатика и компютърни науки“. Узунов е сертифициран Microsoft разработчик.

Последното попълнение в екипа е Минко Минков, който също е възпитаник на БСУ. Той е завършил информатика и работи в сферата на енергетиката. Членовете на колектива имат участия в различни състезания и олимпиади, но в областта на роботиката това е първото им признание.

Димитър Минчев и Стоян Узунов участват две поредни години в конкурс на „Майкрософт“ и успяват да стигнат до национален кръг. Тогава двамата разработват програмни продукти, предназначени за приложения за мобилни телефони. „Едната разработка даваше възможност камерата на телефона да сканира баркода на хранителен продукт и потребителят да получи автоматично информация къде може да бъде намерен на по-ниска цена както и данни за съдържанието на продукта като производител, срок на годност и съставки“, обяснява Димитър Минчев. В Бургас той е известен и като ръководител на единствената школа по програмиране за ученици от 3-ти до 12-ти клас.

„Академията за таланти по програмиране“ работи за трета поредна година и обучава над 60 деца. През идващото лято Минчев планира да разкрие и първата лятна школа по роботика за ученици. Всички участници в нея ще имат шанса догодина да участват в конкурса на НАСА.

Докато чака резултатите от конкурса на НАСА, д-р Минчев се подготвя за състезанието „Хакатон“ което ще се проведе на 29 и 30 май в БСУ. Целта е да се стимулират млади таланти в програмирането, а участието в него е абсолютно безплатно. „Хакатон“ представлява обучение със състезателен характер за студенти и ученици. „До момента имаме над 60 регистрирани участници.

Ще присъстват много от най-големите ИТ фирми, сред които „Майкрософт“ и „ТехноЛогика“. Първият ден участниците ще бъдат обучавани на тънкостите в програмирането, а вторият ще се съревновават помежду си, като разработват приложения за мобилни телефони и компютри“, обясняват организаторите.

Коментар

  1. Боряна Котенко 09/05/2015

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.