Българин с революционно изобретение в тоалетната

littlebg.com, тоалетна

freeimages
Където и да се намираме, каквото и да правим, рано или късно всички отиваме на едно място… тоалетната! Георги Господинов я нарича „последно убежище от цивилизацията“, а Марио Варгас Льоса определя времето, прекарано там, като „една от най-големите човешки радости“. И въпреки че описанието й твърде много съвпада с това на Едема, в днешно време темата за нея е несправедливо избутана в прашното ъгълче на обществения дискурс – там, където им е мястото на всички „срамни неща”!

Напук на общоприетия етикет сега Ви срещаме с един човек, който не само не изпитва свян да говори за ходенето до тоалетна, а се е посветил на идеята да направи това действие възможно най-приятно и облекчаващо. Скулпторът Илия Ламбов е на път да направи истинска революция в тоалетните със своето изобретение – колкото простичко, толкова и ефикасно.

„Продуктът, който разработвам, е приставка към стандартната тоалетна чиния. Това е степенка за крака, която позволява на потребителите да направят престоя си в тоалетната по-здравословен“, разкрива той.

Повечето хора не са запознати, но използването на стандартната тоалетна е вредно за телата ни – защото сме в седнало положение.

„Хората сме създадени да бъдем в клекнала поза, когато сме по голяма нужда. Единствено при нея пуборекталният мускул, който контролира процеса, е отпуснат и изхождането може да бъде пълноценно. Допълнително, бедрата оказват натиск върху вътрешните органи, а белият дроб увеличава налягането върху диафрагмата. По този начин всичко става по естествените закони на природата“, уточнява Ламбов пред Нова телевизия, който се шегува, че покрай изобретението си вече е готов за второ висше – по медицина.Трудът му явно не е отишъл напразно. Неговото откритие вече получава своето признание – одобрено е за участие в преакселераторската програма на Start It Smart, а впоследствие печели субсидия от фонда за рисково финансиране Eleven.

Реакциите обаче не са еднопосочни. Скулпторът признава, че заниманието му често предизвиква ирония и недоверие: „Предразсъдъците си ги създаваме сами – от вродения срам и от възпитанието. Учудвам се от факта, че хората знаят толкова малко за храносмилателната система – че тя е свързана с отделителната и половата. Както е важно каква храна приемаме, така е важно как и кога я отделяме. Все още обаче някои хора си мислят, че да си вдигнеш краката в тоалетна е странно. Затова и нашата мисия е да образоваме хората. Необходимо е само да опитате веднъж, за да усетите разликата“.

„Някои ме възприемат добре, други с насмешка, но като цяло идеята ги поразява и се запомня в съзнанието им, което ме кара да продължавам да го правя“, споделя Илия.

И докато опитват да провокират хората да отворят вратите на съзнанието си (и на тоалетните си), той и екипът му кипят от творчески ентусиазъм и не спират да работят усилено. Идеите им за усъвършенстване на продукта са стотици, а скоро излизат и първите 200 бройки от уникалното приспособление.

Както и да го погледнем, нужникът е безценен, когато сме в нужда. А когато има средство, което да отговори подобаващо на тази нужда, не ни остава друго освен да го приветстваме… или да седнем на него!
Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×