България ще прави туристически продукти с Румъния

littlebg.com, Румъния

wikipedia

България и Румъния ще провеждат активна политика за разработване на общи туристически продукти за далечни пазари и по-специално в Китай, където ще бъде създаден българо-румънски туристически информационен център.

Това каза министърът на туризма Николина  Ангелкова, която заедно с министъра на икономиката, търговията и туризма на Румъния Михай Тудосе подписаха в Крайова протокол за намерение за сътрудничество в сектора между двете ведомства.

През последните години румънските туристи в България достигат по 1 милион души годишно, а българите, посетили северната ни съседка, са по около 300 000. Тя посочи още, че подписването на протокола цели да затвърди тази тенденция като възходяща и да засили присъствието на двете страни като обща дестинация за трети страни.

Освен това бе обсъдена и идеята да се разработи обща стратегия за създаване на регионални туристически продукти и да бъдат набелязани тематични маршрути от двете страни на река Дунав, с цел да се стимулира икономическото развитие на региона и да се привличат повече туристи не само от двете страни, но и от трети пазари. Индикативната стойност на проекта, който до края на юни трябва да бъде готов, ще е приблизително 1.5 млн. евро.

„От Китай има голям интерес към съвместните продукти, които разработваме“, каза министър Ангелкова. По нейните думи през юни й предстои посещение в КНР и ще бъде добър знак, ако двете страни вече са готови с конкретните предложения.

„На този етап можем да се фокусираме върху културно-историческото наследство в региона на Дунав и да проучим включването и на други страни“, допълни Ангелкова.

Според зам.-министър Панделика двете страни трябва да обърнат специално внимание и върху Черноморския регион, защото България и Румъния са единствените членки на ЕС с излаз на него.

Двете страни се обединиха около мнението, че може да се използва успешно и опитът на Световната организация по туризъм за повишаване качеството на туристическия продукт.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×